Ilustracija: Wikimedia Commons

NAMIRNICA KOJU JE DOBRO IMATI U KUHINJI: Muči li vas proljev, napravite ovaj jednostavan pripravak

Autor: Zlatko Govedić

Rogač (Ceratonia siliqua) je zimzelena biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae), čija je pradomovina područje Sredozemlja. Poznata je od pradavnih vremena, a cijenjena je zbog svojih plodova. Poznata je još i pod nazivom “Kruh svetog Ivana”, jer se po predaji Ivan Krstitelj njom hranio dok je živio u divljini.

Sličan je čokoladi pa se često dodaje u razne slastice, no isto tako iznimno povoljno djeluje na probavu. Lako se uzgaja jer ne zahtijeva puno pažnje, a donosi puno plodova koji imaju brojna ljekovita svojstva.

Stablo sporog rasta može doživjeti i više od 200 godina. Karakteristično je po svom plodu – mahuni dugoj 20 cm, koja je u početku zelene boje, a sazrijevanjem prelazi u tamnosmeđu.

Sadrži brojne minerale: kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, kao i vitamine: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6), folnu kiselinu (B9) i vitamin E.

Rogač ublažava proljev jer pospješuje apsorpciju vode. Sadrži aktivne tvari koje su djelotvorne protiv astme i alergija. Ne sadrži kofein pa ga mogu kornzumirati i osobe s visokim krvnim tlakom.

Tanini u rogaču sadrže galnu kiselinu koja je poznata po antialergijskim i antibakterijskim svojstvima. Zahvaljujući odličnom udjelu kalcija i fosfora, može pridonijeti ublažavanju tegoba ili smanjenju rizika od pojave osteoporoze, a osim toga dobar je i za desni, zube i kosti.

Pomaže kod proljeva te smiruje nadraženosti crijeva. Sluz i smola su također upotrebljavani za liječenje od povraćanja i to u blagim preparatima koji odgovaraju djeci i trudnicama. Može poboljšati i razinu lipida kod osoba s prekomjernom težinom.




Rogačevo brašno protiv proljeva

Oko 25 g rogačeva brašna pomiješajte s mlakom vodom ili mlijekom.

Da biste izbjegli nadraženost grla dodajte u mješavinu žličicu brašna i popijte.

Ovaj pripravak naročito je djelotvoran kod djece.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.