Ilustracija

Nakon novogodišnje tragedije u Hercegovini: Učinite ovo kako ne bi došlo do trovanja ugljikovim monoksidom

Autor: Zlatko Govedić

Trovanje ugljikovim monoksidom (CO) najčešće je od svih trovanja koja nastaju udisanjem otrovnih plinova. Ugljikov monoksid je bezbojan plin, bez mirisa i okusa, koji ne nadražuje sluznice – što ga praktično čini neuočljivim dok ne postane prekasno, pa se često naziva i “tihi ubojica”.

Izvori ugljikova monoksida jesu nepotpuno sagorijevanje goriva, uporaba drvenog ugljena i prirodnog plina u kućanstvu i industriji, zatim motori s unutarnjim sagorijevanjem i požari, pišu iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

Ako primijetite osobu za koju sumnjate da je otrovana uglikovim monoksidom, odmah je treba izvući na svjež zrak.

Ako je unesrećenik svjestan, postavite ga u udoban položaj, a ako je bez svijesti postavite ga na bok i odmah pozovite Hitnu pomoć.

Jedina učinkovita medicinska pomoć, kod trovanja CO, sastoji se u dugotrajnom davanju 100% kisika uz pomoć maske.

Kako spriječiti trovanje ugljikovim monoksidom?

Redovno prozračujte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža i sve one gdje se rabe razne peći za grijanje.




Ne ostavljajte automobil upaljenim u zatvorenoj garaži, a kada se izveze iz garaže, ostaviti garažna vrata još neko vrijeme otvorena kako bi se prostorija prozračila.

Ne zaključavajte kupaonicu prilikom tuširanja, ako rabite plinski bojler.

Obvezno jednom godišnje pozovite ovlaštenog dimnjačara da pregleda dimnjak.




Instalaciju bojlera, peći, električnog štednjaka i drugih aparata koji bi mogli biti uzrok trovanja, treba prepustiti profesionalcima.

Redovno servisirajte kućne aparate koji rade na plin.

Poželjno je nabaviti detektor ugljikova monoksida, jer se jedino s pomoću njega može na vrijeme saznati, da se koncentracija CO u zraku popela na opasnu razinu.

Nikada ne palite ugljen u zatvorenom prostoru, smrt bi mogla nastupiti već za nekoliko minuta.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.