Pogrbljenost nije kriva za bol u vratu i kralježnici kako smo mislili: Više utječe na vaš mozak
Muče vas probava, zatvor ili nadutost? Ove namirnice rješavaju problem u najkraćem mogućem roku
U današnjem brzom tempu života, probavne smetnje su postale sve češći problem. Nadutost, gorušica, zatvor ili proljev mogu ozbiljno narušiti kvalitetu našeg života. Srećom, postoje načini kako ublažiti ove tegobe, a u nastavku donosimo namirnice koje će riješiti problem dok kažete “keks”.
Vlakna
Vlakna su ključna za zdravu probavu. Topiva vlakna, kao što su ona prisutna u zobenoj kaši, jabukama i grahu sprečavaju zatvor. Netopiva vlakna, poput onih u cjelovitim žitaricama, povrću i orašastim plodovima, potiču redovito pražnjenje crijeva.
Probiotici
Namirnice bogate probioticima, kao što su jogurt, kefir i fermentirano povrće poput kiselog kupusa, pomažu održavati zdravu ravnotežu crijevne mikroflore. Probiotici potiču rast korisnih bakterija u crijevima i smanjuju nadutost.
Menta
Čaj od mente ili svježa menta dodana salati mogu pomoći u ublažavanju grčeva i nadutosti.
Đumbir
Đumbir ima protuupalna svojstva i može pomoći kod mučnine, povraćanja i probavnih smetnji. Možete ga piti obliku čaja, dodavanjem u smoothie ili kao začin u jelima.
Riža
Riža je blaga i lako probavljiva namirnica koja je posebno korisna kod proljeva. Rižina voda također pomaže u hidrataciji tijela.
Pileće meso i riba
Meso s niskim udjelom masti, poput pilećeg mesa i ribe, lakše se probavlja od masnog mesa. Osim toga, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su dobre za zdravlje crijeva.
Avokado
Avokado sadrži vlakna i kalij, koji je prva pomoć kod neredovite probave.
Banane
Banane su lagane za probavu i bogate su kalijem. Odlične su za ravnotežu elektrolita, osobito kod proljeva.
Povrće poput tikvica i bundeve
Tikvice i bundeve nemaju puno kalorija, ali su vrlo bogate vlaknima te pomažu u smanjenju nadutosti i iritacije crijeva.
Puno vode
Posljednje, ali ne manje važno, važno je piti dovoljno vode. Hidratacija je ključna za zdravu probavu.
ZADNJE VIJESTI
Liječnici otkrili je li štetno piti kavu na prazan želudac: Nije kako mnogi misle
Česta konzumacija riže može pospješiti razvoj raka: Sve zbog jednog sastojka, ovako se zaštitite
Mnogi rade ove pogreške kada pripremaju pizzu: Jedna od najgorih je ona s tijestom