Česta konzumacija riže može pospješiti razvoj raka: Sve zbog jednog sastojka, ovako se zaštitite
Možda ne volite okus kelja, ali kada pročitate što čini vašem tijelu, postat će redovna namirnica u vašoj prehrani!
Kelj (Brassica oleracea) je biljka slična glavatom kupusu samo što ima smežurano lišće i više ovojna zelena lišća oko glave. Prepun je korisnih spojeva, a ima i brojne zdravstvene dobrobiti.
Regulira kolesterol
Konzumacija kelja pospješuje sintezu želučane kiseline u tijelu, pomažući tako i reguliranju razine kolesterola. Pomaže u prevenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.
Održava zdravlje kostiju
Bogat je izvor kalcija, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustoće kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i prijeloma.
Bogat je mineralima
Dok kalij pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim tlakom, magnezij pomaže u zaštiti tijela od dijabetesa tipa 2.
Čuva zdravlje očiju
Poboljšava zdravlje očiju i štiti oči od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein koji pomažu u poboljšanju vida.
Bogat je antioksidansima
Sadrži vitamin C i beta karoten koji pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u tijelu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja.
ZADNJE VIJESTI
Mnogi rade ove pogreške kada pripremaju pizzu: Jedna od najgorih je ona s tijestom
U 93. godini trči maratone i vježba, a ovo je njegova tajna: ‘Mislio sam da neću doživjeti 70’
Otkriveno tajno svojstvo ružmarina: ‘Jedan je od najboljih lijekova za ovo stanje’