Pexels

Možda ne volite okus kelja, ali kada pročitate što čini vašem tijelu, postat će redovna namirnica u vašoj prehrani!

Autor: Zlatko Govedić

Kelj (Brassica oleracea) je biljka slična glavatom kupusu samo što ima smežurano lišće i više ovojna zelena lišća oko glave. Prepun je korisnih spojeva, a ima i brojne zdravstvene dobrobiti.

Regulira kolesterol

Konzumacija kelja pospješuje sintezu želučane kiseline u tijelu, pomažući tako i reguliranju razine kolesterola. Pomaže u prevenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

Održava zdravlje kostiju

Bogat je izvor kalcija, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustoće kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i prijeloma.

Bogat je mineralima

Dok kalij pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim tlakom, magnezij pomaže u zaštiti tijela od dijabetesa tipa 2.




Čuva zdravlje očiju

Poboljšava zdravlje očiju i štiti oči od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein koji pomažu u poboljšanju vida.

Bogat je antioksidansima




Sadrži vitamin C i beta karoten koji pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u tijelu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.