Foto: Pexels

Mogu vas koštati nepotrebnih komplikacija: Ovo su najčešće greške koje radite na toaletu

Autor: Zlatko Govedić

Ljudi obično nisu svjesni pogrešaka koje rade na WC-u, ali one nisu nimalo bezazlene te mogu uzrokovati infekcije i iritaciju.

Predugo sjedenje

To je velika greška jer tako potičemo razvoj hemoroida. Stoga, ako imate problema s obavljanjem velike nužde nemojte bespotrebno sjediti u iščekivanju nego ustanite i pričekajte da probavni sustav proradi.

Pretjerano brisanje

Toaletni papir iritira perianalnu kožu što dovodi do svrbeža i upale. Dovoljno je obrisati se jednom ili dva puta, a ako vam je potrebno više to znači da se vjerojatno niste do kraja ispraznili. Uvijek je bolje tuširati se nakon velike nužde.

Brisanje u krivom smjeru

Mnoge žene nesvjesno rade tu grešku nakon mokrenja i brišu se od naprijed prema natrag. Tako se bakterije s rektuma prenose prema mokraćnoj cijevi.




Za razliku od muškaraca, kod žena je mokraćna cijev kratka pa bakterije brže i lakše dopiru do mjehura i uzrokuju urinarne infekcije. Zato je bolje brisati se od naprijed prema natrag.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.