Ilustracija: Pixabay

MOĆNI CRVENI PRAH: Kod unutarnjeg i vanjskog krvarenja učikovito pomaže jedan začin koji često dodajemo u obroke

Autor: Zlatko Govedić

Krvarenje iz nosa može biti neugodno, a o dubokim posjekotinama ili čak arterijskom krvarenju da i ne govorimo. Kod potonja dva slučaja najvažnije je da smjesta pozovete hitnu pomoć i zaustavite krvarenje kako ste učili na prvoj pomoći.

No kod lakših slučajeva možete se dodatno poslužiti jednim trikom. Rješenje se krije u čarobnom crvenom prahu koji svi imamo u kuhinji – mljevenoj paprici!

Kako, dakle, zaustaviti krvarenje s pomoću mljevene paprike?

Pospite malo praha organske mljevene paprike na posjekotinu ili ogrebotinu i ona će zaustaviti krvarenje. Suprotno onome što možda mislite, ne peče ni malo! Sloj mljevene paprike obavijen oko rane osigurat će sigurno zarastanje, a što je dodatno korisno, često neće ostaviti ni ožiljak.

Također, možete zaustaviti krvarenje na unutarnjim ranama ispijanjem tople vode pomiješane sa žličicom mljevene paprike.

Oni koji su ovo sikušali, savjetuju da stavite žličicu mljevene paprike u čašu vruće vode, popijete je i krvarenje bi ubrzo moglo stati. Umjesto da se sav taj pritisak centralizira, on će se izjednačiti, a koagulacija će postati brža.

Bez obzira na to je li krvarenje unutarnje ili izvanjsko, oralno konzumiranje žličice mljevene paprike u čaši vruće vode moglo bi pomoći.




Inače, u samo jednoj žlici mljevene paprike (otprilike 6 g) ima samo 19 kalorija, a sadrži čak 13% dnevnih potrebnih količina vitamina A, 13% vitamina E, 9% vitamina B6 i 8% dnevnih potrebne količina željeza.

Paprika je puna i antioksidansa većinom iz grupe betamkarotenida poput beta karotena, kapsantina, zaeksantina i luteina koji su aktivni borci protiv raznih bolesti.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.