Ilustracija/Pixabay

MLIJEČNI PROIZVODI MOGU ZAŠTITITI SRCE? Slobodno uživajte, ali morate znati u kojim količinama!

Autor: Zlatko Govedić

Konzumiranje tri manje porcije mliječnih proizvoda dnevno može zaštititi od srčanih bolesti i moždanog udara, tvrde stručnjaci.

Mliječni proizvodi kao što su sir i mlijeko nisu na dobrom glasu zbog zasićenih masti koje sadrže, ali studije pokazuju da umjereno konzumiranje može biti dobro za srce.

Jedna takva studija provedena je u zemljama nižeg i srednjeg imovnog stanja, u kojima se mliječni proizvodi konzumiraju manje, rekla je Mahshid Dehghan sa Sveučilišta McMaster (Kanada) i dodala da ti nalazi mogu poslužiti bogatijim zemljama u kojima se mliječni proizvodi izbjegavaju zbog zdravlja.

“Umjerena količina, tri puta na dan, može zaštititi srce, a ne ga oštetiti. Mi savjetujemo onim ljudima koji veoma malo unose mliječnih proizvoda da povećaju unos”, dodala je.

Zabrinutost zbog mliječnih proizvoda proistječe iz činjenice da zasićene masti povećavaju razinu LDL kolesterola, koji utječe na srce.

Međutim, Dehghan tvrdi da mliječni proizvodi sadrže i sastojke koji su dobri za ljude, kao što su posebne aminokiseline, nezasićene masti, vitamini K1 i K2, kalcij, magnezij i kalij.

Prema njenim riječima, ne treba odbacivati nešto vrijedno u želji da se riješite nečeg beznačajnog.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.