Unsplash

Očistite svoj organizam od toksina: Ova dva čaja odlična su za detoksikaciju

Autor: Iva Hanzen

Prečesto doživljavamo čaj samo kao običan napitak, zamjenu za kavu ili nužno zlo koje moramo koristiti prilikom prehlada. No, time zanemarujemo čudotvorne mogućnosti čaja i sve one divne biljke koje nam je priroda podarila, a koje mogu učiniti čuda za naše zdravlje, poput: koprive, maslačka, vrbine kore, listova kruške, krkavine, metice, gorke djeteline, kadulje, sikavice, pelina, gospine trave i stolisnika. Ne samo da nam ove biljke mogu pripomoći kod raznih tegoba, nego su, pogotovo u kombinaciji,  odlične za čišćenje cijelog organizma, a organizam čist od toksina koje svakodnevno unosimo u sebe, glavni je preduvjet zdravlja. Zato vam donosimo dva efikasna recepta za čišćenje organizma.

Unsplash

S pomoću čaja za čišćenje krvi možete potaknuti aktivnost organa za odvajanje štetnih tvari, ali on djeluje samo ako se rabi dulje, otprilike tri do četiri tjedna. Ovo je primjerice zgodan recept koji se može koristiti u tu svrhu, a za njega vam trebaju jednaki dijelovi koprive, maslačka, vrbine kore, krkavine kore i listova kruške. Žlicu ove mješavine treba preliti šalicom vruće vode, ostaviti 15 minuta, procijediti i piti dva do tri puta na dan po jednu šalicu.

Unsplash

Valja spomenuti i čaj namijenjen jetri, koja se kao organ za detoksikaciju itekako mora nositi s opterećenjima koje organizam podnosi (da u ova opterećenja spada i nezdrava prehrana kao i pušenje, kava i slično, nemojmo se zavaravati). Jetra je ujedno i ‘rotacijska ploča’ za sve hranjive tvari – ugljikohidrati se pohranjuju u obliku glikogena, od aminokiselina se izgrađuju vlastite bjelančevine, jetra služe i kao veliki rezervoar krvi te možemo reći da je to pravi mali uređaj za recikliranje starih krvnih tijela. Osim toga jetra su zadužena i za grušanje krvi.

Unsplash

Za čaj koji je odličan za jetru potrebni su vam jednaki dijelovi metvice, gorke djeteline, kadulje, sikavice, pelina, gospine trave, stolisnika i korijena maslačka.  Jednu do dvije pune šalice čaja (najbolje koristiti one za kavu) preliti  s ¼ L ključale vode, dva puta kratko zakuhati, ostaviti pokriveno deset minuta i piti po jednu šalicu mlakog čaja na dan.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.