Foto: Pixabay

AMBROZIJA VAS ‘NAPADA’ I NE MOŽETE SE OBRANITI? Donosimo odgovore kako ju možete pobjediti prirodnim putem!

Autor: Matea Sušac

Koncentracija peludi ambrozije u zraku je uvijek pojačana tijekom ljeta, pa ljudi koji su skloni alergiji ove biljke bi trebali znati na koji način prepoznati simptome, kako ih suzbiti, te koje su prirodne metode zaštite. U slučaju alergije na ambroziju, tijelo prepozna pelud kao neprijatelja i napada ga proizvodeći simptome.

Koji su simptomi alergije na ambroziju?

Na upit o simptomima alergijske reakcije na ambroziju odgovorila nam je Ana Večenaj, dipl. ing. iz laboratorija za aerobiologiju Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”.

“Simptomi alergije na ambroziju isti su kao i na svaku drugu alergenu biljku koja izaziva alergijsku reakciju. Najčešći simptomi alergije na pelud su svrbež, peckanje, suzenje očiju te kihanje, svrbež nosa, osjećaj neprohodnosti i punoće nosa i obilni vodenasti iscjedak. Izrazito osjetljive osobe razvit će simptome alergijske reakcije već pri niskoj koncentraciji peluda, većina osjetljivih osoba pri umjerenoj, dok će pri visokim i vrlo visokim koncentracijama sve osobe osjetljive na pelud razviti simptome alergijske reakcije”, objašnjava doktorica Večenaj.

Kako suzbiti simptome?

Doktorica Večenaj također ističe da olakšanje simptoma nastupa uglavnom nakon primjene lijeka za alergiju (propisanog od strane liječnika) uz pridržavanje nekih osnovnih preporuka kao što su:

-izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena;
-odlazak u prirodu preporučuje se nakon kiše, jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže;
-nakon boravka na otvorenom prostoru, pri povratku kući oprati ruke, istuširati se, oprati kosu i presvući odjeću;
-tijekom rada u vrtu staviti zaštitne rukavice kako bi se izbjegao kontaktni dermatitis;
-ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi;
-prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće koncentracije peludi;
-nositi sunčane naočale, šešire i zaštitne maske prilikom izlaska iz kuće;
-četkati i prati kućne ljubimce, jer oni također skupljaju pelud;
-boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima;

Pirodni lijekovi kojima se može liječiti ambrozija

Crveni luk
Crveni luk lijek djeluje na gornji dišni sustav, i vrlo je ljekovit. Kod osobe se javlja obilan iscjedak iz nosa koji uzrokuje crvenilo oko nosa, te peče. Pojavljuje se i sekret u očima, ali on ne peče. Može se pojaviti i kašalj s osjećajem škakljanja nosa. Također je prisutno curenje nosa, jednako kao i migrene. Stanje se može pogoršati u toplim prostorijama, pa ih treba izbjegavati.

Vidac
Najčešće se uzima prilikom problema očiju i upale konjukitive. Oči su crvene, a najviše peče sekret iz očiju. Pri tome i nos curi, ali iscjedak srećom ne peče. Također mogu nateći vijeđe. Simptomi se često pogoršavaju u ležećem položaju, dok se kašalj pogoršava po danu, i disanje je otežano. Ponekad se javlja i glavobolja.




Sabadila
Ovaj lijek se uzima kad je pogođen gornji respiratorni trakt, a javlja se neprijatno kihanje, curenje nosa i suzenje očiju, posebno na hladnom vjetru. Osim toga, može se pojaviti suha bol u grlu  koja se širi, ili glavobolja pri tjemenu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.