Melisini listovi Izvor. Pixabay

MELISA JE SLIČNA MENTI, ALI I VRLO LJEKOVITA: Najčešće se koristi u obliku čaja!

Autor: Matea Sušac

Ako još uvijek niste čuli za ljekovitu biljku melisu, ovo je odlična prilika da saznate nešto više o njoj. Osim što je iz roda mente, naziva se još i matičnjak.

Ova biljka je najviše rasprostranjena u Aziji i Europi, a najviše uspjeva na pjeskovitim ili vlažnim mjestima, kao i na različitim nadmorskim visinama, može se pronaći od mora do planina, a njezina sezona cvijetanja je od lipnja do kolovoza.

Ova biljka se lako širi, a odlična je za zdravlje. Njezin okus se uglavnom uspoređuje sa mješavinom limuna i mente, pa je blagog okusa.

Melisu možete koristiti u obliku čaja, a potrebni su vam samo njezini suhi listovi. Sve što trebate napraviti je preliti ih kipućom vodom i poklopiti te povremeno promiješati. Dovoljno je 10 minuta da melisini listovi ispuste sok. Inače, ovi listovi se osim za čaj koriste u prahu, kao ulja, ili u obliku dodataka prehrani, a često se prave i losioni i kreme od ovih sastojaka.

Dobra i za nesanicu

U koju god svrhu odlučili koristiti melisu, ona je ljekovita budući da sadrži sastojke koje imaju blagi efekt.

Melisa također smanjuje probavne probleme i nadutost, menstrualne grčeve, glavobolju, bol i upalu nakon ozljede, stres, mučninu, djeluje umirujuće i dobra je u borbi s nesanicom, te ima protupalno djelovanje i ublažava bolove u trbuhu.

Najvažnije od svega ovu biljku možete koristiti kao antioksidans, posebice kad se koristi kao eterično ulje.




Ljekovito bilje
Foto: Pixabay

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.