Foto: Pexels

Liječnik tvrdi da kombinacija kave i ovog začina ima zapanjujući utjecaj: ‘Fino, a zdravo’

Autor: F.F

Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez kave. Ljudi vole kavu zbog njezinog bogatog okusa, aromatičnog mirisa i poticaja koji pruža. Kofein u kavi djeluje kao stimulans, pružajući energiju i poboljšavajući budnost. Ritual ispijanja kave također ima socijalni aspekt, stvarajući ugodne trenutke zajedništva i opuštanja. Kava često postaje dio svakodnevnog života, prateći različite aktivnosti i dodajući užitak svakodnevnim rutinama.

Moguće je obogatiti okus svoje kave uz dodatak nekoliko sastojaka, što ne samo da će poboljšati njezinu aromu, već i pridonijeti vašem općem zdravlju. Nutricionisti često upozoravaju na popularne aditive, poput umjetnih sladila i visokih razina šećera, koji mogu poboljšati okus kave, ali istovremeno imati negativan utjecaj na tjelesnu masu.

Dr. Will Bulsewitz, gastroenterolog poznat po istraživanju crijevnog mikrobioma, dijeli svoju strast prema kavi kao piću koje podržava zdravu probavu. Kao tajni sastojak svoje jutarnje kave, dodaje cimet, vjerujući da to značajno poboljšava njezine zdravstvene prednosti.

Foto: Pexels

Neobična kombinacija

Tvrdi da kava, uz kombuchu, pomaže zdravoj probavi, a dodavanje cimeta poboljšava njezine koristi. Polifenoli u kavi su snažni antioksidansi koji štite od upala i kroničnih bolesti. Osim toga, polifenoli su prebiotici koji podržavaju zdravlje crijeva, a dodavanjem cimeta povećava se antioksidativni sadržaj kave, prenosi Eating Well.

Cimet je bogat vlaknima, koja podržavaju zdravlje crijeva. Kava s cimetom može biti dobar izvor vlakana, uključujući prebiotička vlakna koja hrane korisne crijevne bakterije.

Stručnjak otkrio pogrešku koju svi rade kada skladište začine: ‘Gube mirise i svojstva’




Dr. Bulsewitz ističe da je dosljednost ključna za zdravlje crijeva, preporučujući redovitu konzumaciju vlakana i biljne hrane, uz pijenje puno vode i tjelovježbu. Iako kava s cimetom ne bi trebala zamijeniti druge izvore vlakana u prehrani, njezina redovita konzumacija može imati koristi za zdravlje crijeva.

Dodavanje cimeta kavi nije samo način da je učinimo ukusnijom, već i da poboljšamo probavu, što može biti posebno korisno za one koji ne preferiraju crnu kavu.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.