Tonci Plazibat / CROPIX/Ilustracija

Liječnica istaknula hranu za bolje raspoloženje i puno energije: ‘To je najzdraviji doručak’

Autor: F.F

Doručak, kao prvi obrok u danu, igra ključnu ulogu u osiguravanju energije za početak dana. Dr. Uma Naidoo, specijalistica nutricionističke i metaboličke psihijatrije u Općoj bolnici Massachusetts, istražuje utjecaj hrane na mozak već 20 godina.

Prema njenim riječima, ključno je početi dan s čašom vode kako biste se izborili s dehidracijom i anksioznošću. Iako su šarene žitarice i šejkovi postali popularan izbor, mogu biti puni šećera i ugljikohidrata koji izazivaju nagli skok šećera u krvi, piše CNBC.

Stoga je predstavila pet ideja za doručak koje ne samo da daju energiju, već i poboljšavaju mentalno zdravlje. Uvjerena je da uz ovih pet doručka na pravi način započinjete svoj dan.

Foto: Pexels, Ilustracija

Posebna hrana

Chia puding: Chia sjemenke su bogate vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima. Vlakna hrane dobre bakterije u crijevima, poboljšavajući probavu i smanjujući upalu, što doprinosi boljoj komunikaciji između crijeva i mozga. Omega-3 masne kiseline imaju protuupalno djelovanje i mogu pomoći u održavanju mentalnog zdravlja.

Omlet: Jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima, vitaminima B kompleksa i mineralima poput selena i cinka. Proteini su osnovni graditelji tkiva, uključujući i mozak. Vitamin D u žumancima jaja podržava zdravlje mozga, a B vitamini su važni za metabolizam energije i neurotransmitere.

Tofu: Tofu je biljni izvor proteina s niskim udjelom zasićenih masti. Bogat je triptofanom, esencijalnom aminokiselinom koja se koristi za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji regulira raspoloženje. Sojini izoflavoni prisutni u tofu mogu imati blagi antidepresivni učinak.

Ovo podcijenjeno povrće može pomoći u borbi s visokim kolesterolom: Evo kako ga pripremiti




Naglašava važnost folata

Mlijeko s kurkumom: Kurkuma je začin bogat kurkuminom, spojem koji ima snažno protuupalno djelovanje. Kombinacija kurkume i biljnog mlijeka bogata je antioksidansima i hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje mozga. Crni papar dodan u ovo piće pomaže povećati apsorpciju kurkumina.

Zeleni smoothie: Zeleno lisnato povrće poput špinata bogato je folatima, vitaminima A, C i K, te mineralima poput željeza i magnezija. Bobičasto voće je bogato antioksidansima, koji štite mozak od oštećenja slobodnih radikala. Dodatak proteina poput čistog proteinskog praha i masti iz bademovog putera osigurava dugotrajnu energiju i stabilizira šećer u krvi.




Dr. Naidoo također naglašava važnost unosa folata, koji podržava proizvodnju neurotransmitera u mozgu. Nedostatak folata može dovesti do psihijatrijskih problema, dok povišeni nivoi mogu poboljšati raspoloženje.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.