Vaše srce će biti zahvalno ako jedete ove namirnice: Ograničite unos jednog minerala
Liječnica Ana otkriva kako se nositi sa šećerom: Gotovo svaki kolač sadrži ovaj štetan sastojak
Zabave poput rođendana, svadbi, krštenja i raznih drugih ne mogu se ni zamisliti bez prisutnosti kolača i torti. Njihova slatkoća i bogatstvo okusa često nas ne mogu ostaviti ravnodušnima, no zbog visokog udjela šećera mogu biti teški za probavu. Kako uživati u omiljenim kolačima, a pritom ne pretjerivati?
Nutricionistica Ana Todorović iz emisije “RTS Ordinacija” otkriva da se u mnogim kolačima koristi margarin, koji se smatra štetnijim od maslaca. Unatoč tome, tijekom blagdana i posta, domaćice često biraju margarin jer je prihvatljiv u postu, prenosi Mondo.
“Margarin sadrži transmasti koje mogu biti štetne za naše krvne žile jer se teže probavljaju i lijepe na njih. Maslac je zdravija opcija”, objašnjava nutricionistica te sugerira načine izbjegavanja upotrebe margarina. “Kokosovo ulje je uvijek dobra zamjena za margarin. Također, orašasti plodovi mogu zamijeniti masnoće u kolačima. Treba imati na umu da orašasti plodovi sadrže oko 600 kalorija na 100 grama”, ističe Todorović.
Kako sniziti šećer u krvi?
Također, osobe koje pate od problema sa žučnim mjehurom mogu imati teškoće s probavom masnih kolača, posebno tijekom akutnih napadaja. Kada je riječ o jajima u kolačima, Todorović preporučuje upotrebu više bjelanjaka nego žumanjaka, iako mnoge domaćice preferiraju korištenje više jaja. Voće u kolačima također donosi brojne prednosti.
Daniel iz Njemačke došao na studij u Hrvatsku i iznenadio odlukom: Ovo je prava rijetkost
“Voće donosi vitamine i snažne antioksidante, što doprinosi nutritivnoj vrijednosti kolača. Osim šećera, unosimo i korisne vitamine”, objašnjava nutricionistica te napominje koje vrste kolača mogu biti teže za probavu. To su torte poput doboš torte i čokoladne torte, dok su one s malinama obično blaže. Za osobe oboljele od dijabetesa, Todorović preporučuje kolač s malinama uz nekoliko trikova.
“Preporučljivo je popiti čašu limunade bez šećera ili čaj s cimetom uz kolač, kako bi se smanjio unos šećera”, savjetuje nutricionistica onima koji si ne mogu pomoći kada na stol stignu mađarice, razne pite ili pak kiflice.
ZADNJE VIJESTI
Svaki tjedan biste trebali resetirati svoj mobitel: To je dobro za vašu sigurnost, no i za uređaj
Jedan način spavanja sprječava nastajanje bora: Ovako će vaša koža ostati mlada
Reumatolog otkrio idealan doručak za zdrave zglobove: ‘Pacijenti su primijetili poboljšanje’