Shutterstock

Kvaliteta spavanja sve je lošija! Stručnjaci upozoravaju na uzroke koje srećom možete otkloniti

Autor: Zlatko Govedić

Stručnjaci iz britanskog Instituta za istraživanje sna vjeruju da tinejdžeri sve lošije spavaju, tzv. “junk sleep”. Svoje uvjerenje stručnjaci objašnjavaju postojanjem električnih uređaja kao što je televizor i računalo u tinejdžerskim sobama.

Skoro četvrtina ispitanih tinejdžera priznala je da gotovo svaku noć zaspi uz televizor ili slušajući glazbu na svom MP3 uređaju. Oko 60 posto ispitanih tinejdžera u svojim sobama osim računala i televizora imaju i PlayStation, mobitel i dodatni uređaj za slušanje glazbe.

“Podaci do kojih smo došli zaista su zabrinjavajući. Suočavamo se s tinejdžerima koji nemaju dovoljno kvalitetnog sna koji je potreban kako bi mozak mogao funkcionirati. Poruka koju moram uputiti svim tinejdžerima jest da isključe sve električne uređaje i da se dobro naspavaju. Oni uopće nisu svjesni koliko je san bitan za čovjekovo zdravlje”, rekao je direktor Instituta dr. Chris Idzikowski.

Naime, san je bitan za dobro fizičko i psihičko zdravlje. Prijašnje studije pokazale su da nedostatak sna može dovesti do pretilosti koja ostavlja teške zdravstvene posljedice.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.