Kurkuma je indijski začin, Foto: Pixabay

KURKUMA JE VRLO LJEKOVITA: Znate li da lijekovi od kurkume djeluju na bol! Donosimo savjet kako koristiti kurkumu s medom kao lijek!

Autor: Matea Sušac

Kurkuma je zeljasta višegodišnja biljka. Ponekad se naziva indijskim šafranom ili zlatnim začinom. Kurkuma je dio obitelji Đumbir i visoka je biljka koja raste u jugoistočnoj Aziji, a uzgaja se u Indiji. Kurkuma koju nalazite u dodacima izravno potječe od korijenja biljke.

Kroz nekoliko studija dokazano je da kurkuma pruža nebrojene zdravstvene koristi od poboljšanja zdravlja i pokretljivosti zglobova, smanjujući upalu izazvanu vježbanjem i bolnost mišića.

Prema novom istraživanju koje je proveo Daily Mail Kurkuma je puno učinkovitija od popularnih lijekova koji ublažavaju bol. Ako uzimate komponente koji sadrže indijanski začin kurkumu to zaista može olakšati neugodnu bol jednako kao paracetamol ili ibuprofen, ali pri tome nema nikakve nuspojave kao ti lijekovi.

Ibuprofen je protuupalni lijek bez recepta koji djeluje smanjujući hormone koji uzrokuju upalu i bol u tijelu. Neka od najpopularnijih robnih marki pod kojima se ibuprofen prodaje su Advil, NeoProfen, Motrin IB, Ibuprin i još mnogo toga. Inače, Ibuprofen je prvi put predstavljen na tržištu protiv bolova, a kao protuupalno sredstvo, velika farmacija 1960-ih, a sada se prodaje pod imenima Advil i Motrin.

Istraživači su došli do zaključka da kurkuma također može ublažiti bolove kod ljudi koje muče upale, artritisa, a da ne izazove komplikacije koje izazivaju postojeći tretmani.

Pogledajte na kanalu Bakine kuhinje, kako koristiti kurkumu s medom kao lijek! Ovaj lijek jača imunitet, kao antivirus uništava bakterije, gljivice. Djeluje kao antiseptik, ali i antidepresiv, pomaže kod  zglobova, za i kašalj kao i kod blažih napada astme kao i srčanih udara.  Ovaaj prirodni lijek prirodni je antioksidant sadrži vitamine C i B.




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.