Foto: Screenshot/YouTube/HRT

Kornelija pokazala sasvim drugačiju primjenu kamilice: ‘Stalno ćete ga koristiti’

Autor: F.F

Kamilica, s izrazito nježnim cvjetovima i bogatom poviješću ljekovite upotrebe, predstavlja važan dio mnogih kultura diljem svijeta. Njezina sposobnost umirenja i olakšavanja simptoma raznih zdravstvenih stanja čini je neizostavnim sastojkom tradicionalne medicine, ali i modernih terapija. Osim što se koristi kao popularan čaj za opuštanje, kamilica se također primjenjuje u raznim oblicima, uključujući esencijalna ulja, kreme i obloge.

Njezini ljekoviti spojevi, poput flavonoida i antioksidansa, pružaju širok spektar koristi, uključujući poboljšanje probave, ublažavanje upala, smanjenje stresa i poticanje zdravog sna. Otkrijte sve čari ove blagotvorne biljke i kako je možete integrirati u svoj svakodnevni život radi očuvanja zdravlja i dobrobiti.

Kornelija Benyovski Šoštarić često otkriva kako na prirodan način napraviti razne preparate za higijenu pa je tako radila i pastu za zube od metvice. Sada je podijelila korake izrade raznih preparata za njegu kože i kose od kamilice unutar rubrike “Vrtni spa” u HRT-ovoj emisiji ‘Kod nas doma’. Prvi pripravak je najjednostavniji za napraviti, a radi se o čaju od kamilice koji pretvara u tonik za posvjetljivanje kose.

Jeftino, a zdravo

Kornelija ističe kako se taj pripravak ne može koristiti, odnosno nema neki učinak na tamnu boju kose. Priprema je poprilično jednostavna: U rashlađeni čaj od kamilice istisnite limun i taj tonik nanosite na mokru kosu nakon pranja. Ostavite da djeluje neko vrijeme i potom isperite.

Sljedeći pripravak je tonik za njegu lica. Za njega je koristila aloe veru koju skladišti u zamrzivaču u malim kockicama. Aloe vera potiče obnovu kože, dok ju kamilica umiruje. Pripremu ponovno započinjemo rashlađenim čajem od kamilice u koji dodajemo jednu kockicu zamrznute aloe vere, otprilike jedna jušna žlica. U tonik je dodala i tri kapi vitamina E, koji dolazi u obliku ulja. Iznimno je važno da ovaj tonik prije upotrebe dobro protresete, a tek onda nanosite na lice uz pomoć vate.

Jednostavna tehnika kod problema sa spavanjem pomaže s još nekoliko stvari




Posljednji pripravak je ulje za skidanje šminke, koji koristi i sama Kornelija te tvrdi kako je iznimno efikasan, ali i zdrav. Za pripremu ovog preparata potreba su tri ulja: Prvo je ulje jojobe koje se lako u pija u kožu, a drugo je ricinusovo ulje. Potrebno je jedan decilitar svakog od ova dva ulja. Na kraju se dodaje eterično ulje kamilice i to u količini od 15 kapi.

“Ako želite biti stopostotno sigurni da neće uzrokovati nikakve alergijske reakcije, napravite na unutarnjoj strani podlaktice nekoliko linija s olovkom za oči ili usta te ih pobrišite ovim prepratom kako bi vidjeli kako vam koža reagira. Ja vjerujem da nećete imati problema s ovim nježnim preparatom jer dobro utječe na sve tipove kože. Sigurna sam da ćete ga, kao i ja, uvesti u svakodnevnu uporabu”, zaključila je Kornelija.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.