foto:profimedia

KONAČNO ZNAMO! Mogu li zaslađivači u pićima pomoći da smršavite ili umanjite rizik od dijabetesa?

Autor: Dnevno.hr

U prosjeku, pojedemo više od 25 kilograma šećera svake godine, a skoro polovinu od toga popijemo u pićima. Stručnjaci tvrde da su brojevi još veći kada su djeca u pitanju. Ne preporučuje se više od 9 žličica (oko 36 g ili 150 kalorija) dodatnog šećera dnevno za muškarce i ne više od 6 žličica (oko 25 g ili 100 kalorija) dodanog šećera dnevno za žene.

Zamjene za šećer postoje, ali se postavlja pitanje kako one utječu na naše zdravlje te se postavlja pitanje koliko alternativni zaslađivači imaju kalorija i mogu li pomoći u smanjenju težine.

Prema novoj studiji – zamjene za šećer s niskim sadržajem ili bez kalorija povezane su s malim smanjenjem tjelesne težine i rizikom od dijabetesa.

Alternativni zaslađivači u sokovima, čaju, kavi, sportskim i energetskim pićima, mogli bi smanjiti faktore rizika, poput visokog indeksa tjelesne mase, postotka tjelesne masti i lipida u krvi, poručio je John Sievenpiper, profesor nutricionističkih znanosti sa Sveučilišta u Torontu.

“Aspartam, saharin i sukraloza mogu pomognuti, a neka pića s ovim zaslađivačima će vam pomoći na način koji je sličan onome što biste očekivali od vode.

Sievenpiper i njegove kolege su proučavali podatke iz 17 kliničkih ispitivanja koja su uspoređivala pića zaslađena šećerom, niskokalorična zaslađena pića i vodu. Među 1.700 odraslih osoba uključenih u istraživanje, oko 77 posto su bile žene s prekomjernom masom ili pretilošću koje su bile u riziku od obolijevanja od šećerne bolesti ili su već imale dijabetes.

Utvrđeno je da korištenje zaslađivača u pićima, osim šećera, povezano s nižom tjelesnom težinom, indeksom tjelesne mase, sniženim lipidima u krvi.




Studije su trajale od tri do 52 tjedna (12 tjedana u prosjeku), a značajno je to što su ispitivanja financirale većinom vladine ili neprofitne zdravstvene agencije, pa se ne može reći da su njihovi organizatori eventualno bili potkupljeni od predstavnika prehrambene industrije. A da su nisko zaslađena pića i zaslađivači bez kalorija održiva alternativa za one s prekomjernom težinom ili pretilošću dok se ne utvrde dugoročni efekti, potvrđeno je i u Američkom udruženju za dijabetes.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.