Foto: Unsplash

Kombinacija crnog grožđa i luka možda ne zvuči privlačno, no mogla bi vam sniziti tlak i spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka

Autor: Zlatko Govedić

Većina odraslih nije svjesna da kombiniranje različitih namirnica može biti korisno za zdravlje. Jedna studija tako ukazuje na potencijal kombinacije crnog grožđa i luka.

Iako vam se na prvu može činiti da je riječ o šali, upravo te dvije namirnice zajedno mogu pridonijeti sniženju krvnog tlaka i sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka.

Zdravstvene dobrobiti crnog grožđa

Crno grožđe sadrži visoku koncentraciju antioksidansa, uključujući resveratrol, antocijane i polifenole. Oni pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i mogu imati pozitivan učinak na smanjenje upale u tijelu.

Nadalje, antioksidansi u grožđu pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale u krvnim žilama, što može doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti. Također, flavonoidi i polifenoli u grožđu mogu poboljšati protok krvi, smanjiti krvni tlak i smanjiti razinu “lošeg” LDL kolesterola.

Neke studije sugeriraju da antioksidansi prisutni u crnom grožđu, posebno resveratrol, mogu imati povoljan učinak na zdravlje mozga. Resveratrol se povezuje s poboljšanjem kognitivnih funkcija i zaštitom živčanih stanica od oštećenja.

Grožđe sadrži vlakna koja su korisna za probavni sustav. Vlakna potiču redovitu probavu, sprječavaju zatvor i održavaju zdravu crijevnu floru.

Crno grožđe bogato je vitaminom C, koji je važan za jačanje imunosnog sustava i borbu protiv infekcija. Vitamin C također igra ulogu u proizvodnji kolagena, važnog proteina za zdravlje kože, kostiju i zglobova.




Također, antioksidansi u crnom grožđu mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih starenjem i smanjiti znakove starenja kao što su bore i oštećenja od sunca.

Riznica nutrijenata

“Crno grožđe, bogato snažnim antioksidansima – polifenolima, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i neuroloških poremećaja, no ako se jede s lukom, može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava”, kaže poznati britanski nutricionist Rob Hobson i dodaje:

“Često ne znamo da s hranom stvaramo korisne sinergije. S biološke točke gledišta, tijelo treba sinergije kako bi pravilno funkcioniralo. Sinergija hrane definira se kao način na koji određene namirnice i hranjive tvari koje sadrže djeluju zajedno kako bi pružile zdravstvene dobrobiti više od upotrebe jedne namirnice”.




Luk i grožđe zajedno sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka i jačaju zdravlje kardiovaskularnog sustava jer ta kombinacija poboljšava cirkulaciju.

Istraživanja su pokazala da ova kombinacija pomaže u jačanju kardiovaskularne zaštite poboljšavajući cirkulaciju.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.