Ilustracija: Pixabay

KAKAV BIZARAN OBRAT! Za cijepljenje više neće trebati injekcije? Hoćemo li se u budućnosti radovati ubodima komaraca?

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su proveli desetljeća radeći na novim načinima liječenja ili prevencije malarije – ozloglašene zarazne bolesti koju šire komarci te koja još hara u mnogim dijelovima svijeta.

Međutim, u “bizarnom obratu”, najnoviji eksperiment uključuje korištenje samih komaraca za učinkovito širenje cjepiva prenoseći ga na svoje žrtve kada ih ugrizu.

Cjepivo sadrži žive parazite Plasmodium koji uzrokuju malariju i koji su genetski modificirani da budu bezopasni, pružajući tako imunosnom sustavu priliku da razvije antitijela koja će djelovati protiv pravih. Zanimljivo, u ovoj studiji komarci su iz praktičnih razloga korišteni za dostavu cjepiva u tijelo.

“Komarce smo iskoristili kao da su tisuće malih letećih injekcija”, kaže glavni autor studije Sean Murphy sa Sveučilišta Washington u Seattleu (SAD).

Tijekom ispitivanja, nekoliko je volontera posjetilo laboratorij kako bi se cijepili tako što su svoju otkrivenu ruku stavili u spremnik ispunjen komarcima koji su nosili modificirane parazite.

Dok su neki završili jako ugriženi, neobična metoda pokazala se učinkovitom. Eksperiment se izvodio na taj način jer je korištenje komaraca za isporuku cjepiva bilo jeftinije i oduzimalo je manje vremena od razvoja verzije koja bi se mogla ubrizgavati injekcijom.

Ipak, zasad ne postoje planovi za masovno cijepljenje stanovništva s pomoću komaraca ili bilo kojih drugih kukaca niti autori studije imaju tu namjeru.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.