Pexels

Još tražimo odgovor na ‘vječno pitanje’: Je li palmino ulje korisno ili štetno za zdravlje? Evo što zasad znamo!

Autor: Zlatko Govedić

Palmino je ulje proizvedeno iz pulpe (mesa) plodova uljnih tipova palme, najviše od afričke vrste palme uljarice (Elaeis guineensis). Ubraja se u biljne masti, a u sirovom je stanju tamnožuto do žućkastocrveno, karakteristično neugodna, sladunjava okusa i mirisa po ljubičicama. U tropskim zemljama predstavlja svakodnevnu hranu i najvažniji izvor biljnih masnoća u ljudskoj prehrani, a zbog povoljnije cijene sve se više rabi u industrijskoj proizvodnji i ugostiteljstvu.

U posljednje se vrijeme sve više progovara o tome koliko je palmino ulje zdravstveno prihvatljivo. Prema jednoj studiji, klinička istraživanja o utjecaju palmina ulja su za sada nedostatna za donošenje kvalitetne prosudbe.

No nešto ipak znamo. Jedna žlica (14 grama) palmina ulja sadrži 114 kalorija i 14 grama masti (7 grama zasićenih masti, 5 grama nezasićenih masti i 1,5 grama polinezasićenih masti). Također, sadrži 11 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E.

Vitamin E u palminu ulju naziva se tokotrienol koji ima snažne antioksidativne koristi, važne za zdravlje mozga. Iako palmino ulje ne sadrži transmasti, sadrži puno zasićenih masti, što znači da može podići razinu nezdravog kolesterola i triglicerida, što pak povećava vjerojatnost za nastanak srčanih bolesti. Uopće, palmino je ulje zdravije od nekih masti za kuhanje, ali nije zdravo poput maslinova, kokosova i lanena ulja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.