Screenshot/Youtube

Jeste li probali sok od graha? Dobro ste čuli, ovaj napitak u narodnoj medicini služi kod bubrežnih tegoba

Autor: Zlatko Govedić

Općenito, grah je naziv za više rodova biljaka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Često se koristi u raznim jelima diljem svijeta te ima odličan utjecaj na zdravlje.

Azuki grah (Vigna angularis) jednogodišnja je ljekovita biljka, kultivirana vrsta rasprostranjena u istočnoj Aziji i na Himalaji zbog svojih hranjivih sitnih sjemenki (promjera oko 5 mm). Zreli plodovi obično su crveni, ali postoje i sorte s bijelim, crnim, sivim i drugim nijansama.

Bogatstvo hranjivih tvari i brojne zdravstvene prednosti čine ga vrijednom namirnicom koju bismo trebali uključiti u svoju prehranu.

Esencijalni nutrijenti

Azuki grah je izvor hranjivih tvari poput proteina, vlakana, vitamina i minerala. Bogat je željezom, magnezijem, fosforom, kalijem, folnom kiselinom i vitaminom B6. Ove hranjive tvari su važne za pravilno funkcioniranje tijela i održavanje zdravlja.

Vlakna za probavu

Vlakna pomažu u regulaciji probave, sprječavaju zatvor i potiču rast zdrave crijevne flore. Također mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, regulaciji šećera u krvi i smanjenju rizika od određenih bolesti crijeva.




Proteini za mišićno zdravlje

Proteini su ključni za izgradnju i obnovu mišića, održavanje zdrave kože i kose, te pružaju osjećaj sitosti. Stoga, azuki grah može biti koristan izvor proteina za vegetarijance, vegane i one koji žele smanjiti unos životinjskih bjelančevina.

Antioksidansi




Azuki grah sadrži flavonoide i fenolne spojeve. Ti antioksidansi pomažu u zaštiti tijela od štetnih slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik od upala, srčanih bolesti, nekih oblika raka i drugih kroničnih bolesti.

Regulacija šećera u krvi

Azuki grah ima relativno nizak glikemijski indeks, što znači da sporije otpušta šećer u krvotok. To može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što je važno za prevenciju dijabetesa i održavanje energetske ravnoteže.

Kao i kod svake namirnice, važno je uključiti azuki grah u uravnoteženu prehranu. Možete ga kuhati i koristiti u raznim jelima poput juha, variva, salata ili slastica.

Recept je jednostavan

Azuki grah obično se koristi za pripremu slatkih jela kao što su deserti, pudingi ili sladoled. Iako se može napraviti pire od azuki graha, sok od samog graha nije uobičajen. Uobičajenije je koristiti cijele kuhane azuki grahove za pripremu raznih slatkih jela.

Međutim, ako želite isprobati sok od azuki graha, moguće je napraviti nešto slično. Evo jednostavnog recepta.

Potopite jednu šalicu azuki graha u pet šalica vode i ostavite da lagano ključa jedan sat. Zatim, odlijte vodu i skuhajte grah.

Voda koju ste odlili jest sok od azuki graha!

Pola čaše soka popijte 30 minuta prije obroka.

U dalekoistočnoj medicini, taj čaj služi kod upale bubrega te za tretiranje mnogih bubrežnih bolesti. U njih se čak vjeruje da uzimanje soka uz svaki obrok pospješuje stvaranje majčinog mlijeka.

Napomena:

Ovaj sok nije lijek! Ako sumnjate na bubrežne tegobe, obratite se svome liječniku.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.