Ilustracija: Pixabay

JESTE LI ALERGIČNI NA GLUTEN? Ne zanemarujte ove simptome! Spriječite nepotrebne komplikacije

Autor: Zlatko Govedić

Gluten je ljepljiva i elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici (žitu), brašnu, raži, ječmu, piru, te zobi koja je često kontaminirana zbog toga što se najčešće uzgaja uz pšenicu. Gluten čini tijesto ljepljivim i elastičnim.

Valja istaknuti, da postoje i žitarice koje ne sadrže gluten: kukuruz, heljda, proso, smeđa riža i dr.


Osim u spomenutim žitaricama, gluten se nalazi svuda oko nas. Sadrži ga većina proizvoda – pizza, tjestenina, industrijska hrana, pa čak i ruževi za usne.

Vrlo je bitna prehrambena komponenta jer su sjemenke žita inače siromašne bjelančevinama.

Bjelančevina gluten sastoji se od dvije frakcije: glutenina i glijadina. Kod pojedinih ljudi postoji genetska sklonost k nepodnošenju glutena, odnosno njegove frakcije glijadina, koja se iskazuje kao glutenska enteropatija. Bolest netolerancije na gluten naziva se celijakija.

Jedna od 30 odraslih osoba i jedno od 40 djece pati od alergije na gluten. Prepoznavanje tog problema nije uvijek jednostavno, veoma često se na to posumnja tek kada se sve ostalo isključi kao mogući uzrok.

Simptomi nisu specifični što dodatno otežava postavljanje dijagnoze. Osvrnut ćemo se na nekoliko najčešćih simptoma.

Gastrointestinalni simptomi, kao što su nadutost, meteorizam, želučani bolovi i grčevi, zatvor ili dijareja, mogu se javiti pojedinačno ili kao kombinacija simptoma.

Glavobolja ili migrena.
Fibromijalgija, tj. bolovi u mišićnom i vezivnom tkivu.

Neurološki simptomi: vrtoglavica, nestabilnost, periferna neuropatija tj. preosjetljivost i bol, slabost, trnjenje i utrnulost ekstremiteta.

Umor i nedostatak energije bez adekvatnog objašnjenja, koji mogu biti vezani za obroke. Sindrom kroničnog umora je poput fibromijalgije samo sindrom, tj. nije bolest, i nije dijagnoza na kojoj se treba zaustaviti već otići dublje u ispitivanje.

Ostali simptomi su psihološki problemi: emocionalna nestabilnost, hronična anksioznost (nervoza), nagle i česte promjene raspoloženja; potom česte anemije; gubitak tjelesne mase ili pak ekstremna, uporna gojaznost; kožne promjene, najčešće na glavi, laktovima, koljenima i stražnjici; a kod djece slabije napredovanje, nedostatak koncentracije, poremećaj pozornosti, nervoza i problemi vezani za nedostatak vitamina.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.