Foto: Damjan Tadic / CROPIX, Ilustracija

Istraživanje pokazalo koja djeca bolje zarađuju kad odrastu: Rezultati su neočekivani

Autor: F.F

Istraživanje koje je trajalo pet desetljeća pokazalo je da djeca koja su u školi pokazivala agresivno ponašanje, kao što su nasilničko ponašanje i kratki fitilj, vjerojatnije će imati veće prihode u srednjim godinama, ali i veću vjerojatnost da će završiti u zatvoru.

Suprotno općem mišljenju da školski nasilnici ne postižu mnogo u kasnijem životu, nova studija stručnjaka s Instituta za društvena i ekonomska istraživanja Sveučilišta u Essexu pokazala je da su ti učenici zapravo vjerojatnije zadovoljni svojim poslom i traženiji za različite pozicije, prenosi The Guardian.

Studija je obuhvatila gotovo 7000 ljudi rođenih 1970-ih, a istraživači su analizirali podatke i mišljenja školskih učitelja o socijalnim i emocionalnim vještinama djece kada su imala 10 godina, te ih usporedili s njihovim trenutnim životnim situacijama u 2016. godini.

Foto: Ilustracija: Damjan Tadic / CROPIX

Neočekivano

Otkrili su da su djeca koja su imala problema s pažnjom, odnosima s vršnjacima i emocionalnom stabilnošću, kasnije u životu imala manje prihode. Međutim, iznenađujuće je što je otkrivena snažna veza između agresivnog ponašanja u školi i većih prihoda tijekom života. Profesorica Emilia del Bono, jedna od autorica studije, ističe da je moguće da su učionice mjesta gdje se natječu djeca, koristeći agresiju kako bi postigla uspjeh:

“Oni takvo ponašanje kasnije prenose na radno mjesto gdje se nastavljaju agresivno natjecati za bolje plaćene poslove. Možda bismo trebali preispitati disciplinu u školama i tu osobinu kod djece kanalizirati na pozitivniji način”.

Ona ističe da bi u službenim krugovima trebalo prepoznati važnost socijalno-emocionalnih vještina i poduzeti mjere za poticanje takvog ponašanja. Analize su pokazale da su učitelji koji su više primjećivali probleme u ponašanju djece, kao što su agresivnost ili maltretiranje, imali veće prihode 2016. godine.

Daniel iz Njemačke došao na studij u Hrvatsku i iznenadio odlukom: Ovo je prava rijetkost
Tko bi rekao

S druge strane, djeca s problemima pažnje, izvršavanja zadataka i emocionalnih problema kasnije su u životu imala manje prihode od svojih vršnjaka. Nadalje, daljnje analize su pokazale da su “problematična” djeca imala veće šanse da postanu društvenija do 16. godine i da počnu pušiti te završe u zatvoru.

Profesorica Del Bono naglašava promjene u očekivanjima o ponašanju djece od 1980-ih godina te ističe da su mnogi sudionici istraživanja odustali ili nisu dočekali kraj istraživanja, što je čest faktor kod dugoročnih istraživanja.
Ova nova studija nadovezuje se na prethodna istraživanja ekonomista poput Nicholasa Papadgeorgea, koji su otkrili da su ponašanja povezana s agresijom i hiperaktivnošću povezana s nižim obrazovanjem, ali većim primanjima.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.