fbpx
foto:pexels

ISKORISTITE HLADNO VRIJEME: Stručnjaci dokazali kako hladnoća utječe na brže sagorijevanje masnoća ako radite ove vježbe

Autor: Tea Šojat

Ako ste odlučili vježbati kako bi sagorjeli nakupljene masnoće, svakako bi trebali iskoristiti ovo hladno vrijeme, bar kad su u pitanju kraće vježbe visokog intenziteta. Naime, upravo na to ukazuje novo istraživanje, prema kojemu se vježbanje na nižim temperaturama sagorijeva više masnoća.

Studija objavljena u časopisu Journal of Applied Physiology je provedena na 11 pretilih dobrovoljaca “umjerene fizičke spreme” a na kojima se pokazalo da je oksidacija lipida bila triput veća kad su vježbali na temperaturi oko nule u usporedbi s vježbanjem u “toplinski neutralnom okruženju” na oko 20 stupnjeva Celzija.

Lipidi su masti koje se apsorbiraju iz hrane ili sintetiziraju u jetri. Trigliceridi i kolesterol  najviše pridonose patološkim stanjima, premda su svi lipidi fiziološki značajni. Temeljna funkcija triglicerida je pohranjivanje energije u adipocitima i mišićnim stanicama, dok je kolesterol sveprisutna sastojina staničnih membrana, steroida, žučnih kiselina i signalnih molekula.


foto:pexels

Dobrovoljci su bili podvrgnuti setu standardnih vježbi visoko intenzivnog intervalnog treninga, odnosno vježbanju u kojem se u kraćim intervalima izmjenjuju vježbe visokog intenziteta i relaksacije pri temperaturama oko nule, te pri temperaturama na oko 20 stupnjeva Celzija.

“Ovo je prva poznata studija koja istražuje učinak niskih temperatura na akutni metabolizam tijekom intenzivnog intervalnog treninga”, napisali su znanstvenici kanadskog sveučilišta Laurentian.

Iako zasad nije utvrđeno da vježbanje na hladnoći ima dugoročniji učinak na ubrzavanje metabolizma, znanstvenici se slažu da je riječ o zanimljivoj početnoj točki istraživanja o tomu na koji način temperatura ambijenta može utjecati na sagorijevanje kalorija.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.