fbpx
Foto: Pixabay

IMATE PROBLEMA SA SPAVANJEM? Pročitajte ovo jer se može dogoditi svakome!

Autor: Ana Korenić

Pričanje u snu ili somnilokvija je poremećaj u spavanju definiran kao nesvjesno pričanje za vrijeme spavanja, a radi se o monolozima, dijalozima, mrmljanju ili potpuno nerazumljivom govorenju.

Ovaj poremećaj može doživjeti svatko, ali najčešće se javlja kod muškaraca i djece, pa tako osoba koja govori u snu u većini slučajeva nije svjesna toga i njezin se način govora i ton glasa mogu razlikovati od onoga kada su budni.

Pričanje u snu se može javiti spontano ili uzrokovano razgovorom s osobom koja spava. Iako nije fizički opasno, pričanje u snu je neugodno za osobu koja ima ovaj poremećaj te može izazivati strah ili nesanicu u situaciji kada treba spavati izvan doma, s partnerom ili u prostoriji s više ljudi na raznim putovanjima.


Uzroci pričanja u snu su najčešće stres, depresija, nedostatak sna, alkohol i groznica te je u mnogim slučajevima ovaj poremećaj nasljedan, iako na njega utječu vanjski faktori.

Javlja se s drugim poremećajima u spavanju, kao što su noćne more, uzbuđenja ili apneja za vrijeme spavanja, to jest poremećaj disanja, a u rijetkim situacijama je pričanje u snu povezano s psihičkim poremećajima, najčešće kod osoba starijih od 25 godina.

Ono se može dogoditi u bilo kojoj fazi spavanja, a u lakšem snu će se pojaviti dijalozi i monolozi, dok će u težoj fazi spavanja to biti mrmljanje i nepovezano pričanje.

Uz pričanje u snu se može pojaviti i hodanje u snu, poznatije kao mjesečarenje, a ono podrazumijeva hodanje i izvođenje drugih kompleksnih radnji za vrijeme spavanja, poput sjedenja u krevetu, dizanja, hodanja po prostoriji ili oko kuće, a u težm slučajevima čak i vožnju automobila.

Pričanje u snu je bezopasno, no mjesečarenje može biti opasno po spavača i druge ljude, zato je poželjno probuditi ga i odvesti u krevet, unatoč zabludi kako je to štetno.
Autor:Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.