Foto: Instagram AMV

Hrvatska glumica bori se s neugodnom bolesti: ‘Dijagnosticirana mi je s 12 godina’

Autor: Sanja Plješa / 7dnevno

Ponekad vas iznenada zaboli jedan dio glave, i to tako jako da ne možete ništa raditi? Pritom vas sve živcira, postajete osjetljivi na svjetlost, zvuk i miris i samo želite leći i zamračiti prostoriju? Ako ste na sve navedeno odgovorili potvrdno, tada možete biti sigurni da patite od migrene. Neki će reći da je to tek obična glavobolja o kojoj se sve zna i ne treba joj pridavati veliku pozornost. Ipak nije tako.

Ova vrsta glavobolje može trajati od nekoliko sati do čak nekoliko dana i utjecati na sposobnost obavljanja uobičajenih dnevnih aktivnosti. Migrena nikako nije tek obična glavobolja, nego vrlo ozbiljno medicinsko stanje koje može dovesti do brojnih ozbiljnih zdravstvenih posljedica ako se ne liječi na vrijeme.

Kako bismo približili tu bolest javnosti, razgovarali smo s prof. prim. dr. sc. Darijom Mahović Lakušić, pročelnicom Poliklinike za neurologiju KBC-a Zagreb i voditeljicom Referentnog centra Ministarstva zdravstva za migrenu.

Foto: Pixabay

Bilateralna bol

Govoreći o tom ozbiljnom stanju, rekla je kako je migrena primarna glavobolja koju klinički karakteriziraju rekurirajuće atake umjereno do jake, unilateralni ili bilateralni bol praćen vegetativnim i/ili senzornim simptomima trajanja od 4 do 72 sata. Mahović Lakušić istaknula je kako prema epidemiološkim istraživanjima od migrene boluje 12 posto ukupne populacije, a češće pogađa žene, i to u 15 do 20 posto slučajeva, dok učestalost kod muškaraca iznosi od četiri do sedam posto.

No dodala je kako dijagnosticiranih bolesnika ima puno manje, a razlozi su ili rijetko pojavljivanje napadaja, zbog čega nisu išli k liječniku neurologu jer je, kako je istaknula, migrena neurološka bolest, ili loše uzeta anamneza ili se pak bolesnici liječe sami i ne traže pomoć liječnika.

Kako je zapravo nastala migrena? Njezini prvi opisi pronađeni su u poemi iz stare Mezopotamije 4000 godina prije Krista, a u kojoj “zli duh” Tiu uzrokuje bol u glavi koji opisuje “poput vjetra u pustinji i blještav poput jakog svjetla”. To asocira na opis aure. Nakon toga je otac moderne medicine Hipokrat klinički opisao migrenu te dao popis 300 ljekovitih biljaka koje imaju analgetski učinak i mogu pomoći u smirivanju bolova.

Daniel iz Njemačke došao na studij u Hrvatsku i iznenadio odlukom: Ovo je prava rijetkost
Celzijus je u svojim zapisima 30-ih godina za migrenu napisao da je “kronična jednostrana glavobolja” koja traje cijeli život. No tek je rimski liječnik Galen dao jasnu razliku između migrene i ostalih vrsta glavobolje. On je prvi upotrijebio naziv “hemikrania”, a iz te je riječi kasnije nastala riječ megrim, dok se danas koristi izraz migrena.

“U ženskoj populaciji migrena se obično javlja s prvom menstruacijom i traje za vrijeme generativne dobi odnosno u vrijeme najproduktivnijeg dijela života. Bolesnici s migrenskom glavoboljom pate od jakog bola koji se pogoršava sa svakom fizičkom aktivnošću, imaju često mučninu i povraćaju te im smeta svjetlo i buka. Iako ih to onemogućava u radu, oni često nailaze na nerazumijevanje svojih poslodavaca i partnera, često odlaze na bolovanje ili rade sa smanjenom učinkovitošću”, rekla je doktorica.
Foto: Pixabay

Skupa bolest

Treba istaknuti kako migrena predstavlja veliki socioekonomski teret društvu jer se smatra da 1/3 troškova u liječenju te bolesti otpada na troškove odnosno na lijekove i preglede liječnika, a čak 2/3 troškova odnosi se na neizravne troškove poput izgubljenih radnih dana ili smanjenu učinkovitost na poslu. Doktorica ističe kako se procjenjuje da je to najskuplja neurološka bolest u Europskoj uniji, na koju se troši više od 27 milijardi eura godišnje.

Postoji Međunarodna klasifikacija glavobolja iz 2018. po kojoj se migrena dijeli na migrenu bez aure te migrenu s aurom. Što je aura? Doktorica objašnjava da je to prolazni neurološki deficit koji prethodi glavobolji, a traje od 5 do 55 minuta. Zbog aure bolesnici često zovu Hitnu jer se uplaše simptoma, a to su najčešće gubitak dijela vidnog polja ili isprekidane linije, užarena nit ili zvjezdice, ali i utrnulost i “mravinjanje” nekog dijela tijela te nemogućnost izgovora neke riječi. Nakon što to prođe, slijedi žestoka pulsirajuća glavobolja, obično praćena mučninom i povraćanjem. Treba znati da bolesnik koji ima dijagnozu migrene s aurom ne mora prilikom svakog napadaja imati i auru, a moguće je i da ima auru bez glavobolje.

“Neki bolesnici mogu predosjetiti migrenski napadaj tako da su dan prije napadaja razdražljivi, neki čak i euforični, umorni su, jede im se slatko, žedni su i zijevaju”, naglasila je doktorica. Napomenula je kako su okidači migrenskog napadaja menstrualni ciklus ili ovulacija kod žena, zatim jedenje čokolade, sireva, konzumacija alkohola, stres. Unatoč svemu poznatom, doktorica je rekla kako ipak do kraja nisu poznati svi njezini uzroci, ali važnu ulogu ima genetika.

Foto: Unsplash

Nespecifična terapija

“S obzirom na vrstu liječenja, razlikuje se terapija pojedinog napadaja migrene, tzv. akutna ili abortivna terapija koja može biti nespecifična i specifična, te profilaktička terapija. U nespecifičnu terapiju ulaze tzv. analgetici. Bolesnici trebaju uzeti lijek odmah na početku napadaja i u dovoljno visokoj dozi. No, s vremenom, kod mnogih bolesnika ti lijekovi postaju neučinkoviti ili im uopće ne pomažu pa se tada u terapiju uvode lijekovi specifični za liječenje migrenske atake koji se nazivaju triptani. Oni se propisuju isključivo na preporuku specijalista neurologa, a na tržištu se nalaze već tridesetak godina i dokazali su da su učinkoviti”, istaknula je doktorica.

Mahović Lakušić naglašava da, ako je profilaktička terapija učinkovita, godinu dana nakon uzimanja lijek se može izostaviti. Posljednje četiri godine na tržištu je dostupna specifična profilaktička terapija, tzv. monoklonska protutijela, koja djeluju na CGRP. Ti lijekovi primjenjuju se putem supkutanih injekcija, mjesečno ili jedanput svaka tri mjeseca.

Specifična profilaktička terapija pozitivan je pomak prema učinkovitijem liječenju i sprečavanju javljanja migrenskih glavobolja, čime se postiže znatna materijalna ušteda zbog smanjenja količine analgetika te indirektnih troškova poput odsutnosti s posla, nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti za vrijeme glavobolje i slično.

Nedavno je u Hrvatskoj registriran novi lijek iz grupe gepanta pod nazivom rimegepant. Prema rezultatima kliničkih studija, bolesnici koji su uzimali rimegepant imali su statistički znatno bržu redukciju bola u odnosu na one koji su bili na placebu.

Screenshot/YouTube

Mnoštvo informacija

“Jedna od mogućnosti preventivnog liječenja kronične migrene jest i apliciranje botulinskog toksina koji utječe na smanjenje učestalosti migrena i poboljšanje kvalitete života. Postupak se ponavlja svaka tri do četiri mjeseca”, naglasila je doktorica.

Na kraju je napomenula kako je priznata metoda liječenja i akupunktura, odnosno drevna kineska metoda liječenja. Akupunktura je stara 5000 godina, a njezina učinkovitost i sigurnost potvrđena je u brojnim znanstvenim studijama. U povodu Dana migrene koji se u Hrvatskoj tradicionalno obilježava 21. ožujka, Udruga Migrena Hrvatska u subotu, 16. ožujka, na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu organizirala je javnozdravstvenu akciju tijekom koje su se građani informirali o migreni i liječenju ove neurološke bolesti.

Udruga Migrena Hrvatska osnovana je potkraj 2018., a 2019. započela je s aktivnostima podizanja svijesti o migrenskim poremećajima te je prva i jedina udruga u Hrvatskoj u području migrene. Ciljevi udruge su: podizanje svijesti javnosti o migrenskim poremećajima, unapređivanje kvalitete života osoba oboljelih od migrenskih poremećaja pružanjem volonterske i profesionalne psihosocijalne podrške, unapređivanje kvalitete liječenja i položaja bolesnika te edukacija i bolje informiranje bolesnika, obitelji, javnosti i stručnjaka.

Jabuke pomažu s ogromnim problemom u prehrani: ‘Previše se oslanjamo na razne dodatke’

Svjedočanstvo glumice Ana-Marije Vrdoljak

Migrena mi je prvi put dijagnosticirana kada sam imala 12 godina, dakle u pubertetu. Simptomi su bili jake glavobolje s aurom – bljeskovi ispred očiju, efekt “razbijenog stakla, trepćuće svjetlosti” koja uzrokuje gubitak vida 15 do 20 minuta, trnjenje usnica, desni, dijelova lica, ruku, slabost u tijelu. To su simptomi koji prethode jakoj glavobolji koja traje od jednog do više dana.

Kao mala djevojčica imala sam potres mozga i postoji mogućnost da je ta trauma povezana s pojavom migrene. No i u užoj i široj obitelji neki članovi imaju dijagnosticiranu migrenu pa je nažalost riječ i i obiteljskom nasljeđu. Napadaje migrene u toj ranijoj dobi u pubertetu liječila sam redovitom terapijom koju mi je propisao neurolog uz lijekove koje sam uzimala pri pojavi napadaja, a već tada sam sam išla na akupunkturu koja je u to vrijeme bila velika novost.

Tijekom mladenaštva migrena se pritajila i napadaji su se pojavljivali povremeno. U 30-im godinama napadaji su postali češći, a nakon četrdesete postali su sastavni dio mog života. Migrena je neugodna bolest, rekla bih podmukla, jer ima niz simptoma koji otežavaju normalno funkcioniranje u privatnom i poslovnom životu. Rekla bih čak da je migrena stanje.

Jabuke pomažu s ogromnim problemom u prehrani: ‘Previše se oslanjamo na razne dodatke’

Migrena s aurom

Imam migrenu s aurom, opisala sam kako ona izgleda u mom slučaju jer i ona je kod svakog pacijenta drugačija. Aura je vrlo neugodna jer dijelom ima simptome moždanog udara i može stvoriti osjećaj nelagode i panike “što mi se događa”. Kod aure primjećujem konfuznost, što je jasno jer tada neka osjetila ne funkcioniraju. S vremenom sam se naviknula da je bitno smiriti se i što prije uzeti lijek protiv bolova.

Nakon toga slijede bolovi u glavi, bolovi u tijelu, opća slabost, imam osjećaj mučnine, ali ne povraćam, smetaju mi jako svjetlo i jaki zvukovi, potreban mi je san i mir. U tom cijelom kolopletu simptoma pojavljuje se i razdražljivost koja otežava komunikaciju s okolinom.

Okidači su stres, promjena vremena, manjak sna, menstrualni ciklus. PMS je neugodan period i drugi dan ciklusa, kada pojačano krvarim, dolazi do pada šećera. Dakle, ne smijem biti gladna i uvijek imam nešto uza se za jelo. Ako sam umorna, smeta mi jak bljesak sunca u oči, no i difuzna svjetlost kada nema sunca mi smeta, tako da nosim sunčane naočale 365 dana u godini.

Ponekad se pojavljuju samo neki od simptoma, recimo opća slabost u tijelu, podmukla bol u glavi i razdražljivost, tako da obično kažem da sam “migrenozna”. U svakom slučaju nije nimalo ugodno, no naučite se nositi s navedenim tegobama pa čak pod napadajem migrene uspijem odigrati dvije predstave u nizu. Nije nimalo lako i potrebno je mnogo snage da se oduprete i funkcionirate u svakodnevnom životu jer niste uvijek u prilici povući se u mir i tišinu i nekoliko dana odležati migrenu.

Migrena je opjevana

Sada je situacija bolja jer sam se obratila liječnicima. Važno je ići specijalistu neurologu koji će vam odrediti pravu terapiju. Pravi obrat dogodio se kada sam se prije nekoliko godina obratila uglednoj neurologinji, prof. dr. sc. Dariji Mahović Lakušić, koja mi je dijagnosticirala kroničnu migrenu. U potrazi za pravom terapijom došli smo do botoksa koji se svakih nekoliko mjeseci ubrizgava u čelo i druge točke na vratu i glavi. Napadaji su se znatno smanjili.

Kombiniram posljednjih godina botoks i jednom mjesečno lijek u brizgalici i to se pokazalo odličnom kombinacijom. Uglavnom, život je puno lakši, napadaji su mnogo rjeđi, ponekad prođe mjesec dana da ih nemam. Imam poruku za ostale koji pate od migrene: Znam što vam se događa i beskrajno vas razumijem u vašim tegobama. Prilagodite život više sebi i svojim potrebama. Mislite na sebe i volite se. Ne budite strogi prema sebi i svemu što radite.

Ovo je bilo vezano uz vaš stav o sebi u vašoj glavi – da vas ona manje boli. I na kraju, nemojte se živcirati kad kažem da se manje živcirate jer je to danas teško izbjeći, ali može se. Čak sam napisala duhoviti tekst na temu migrene koji je uglazbio dvojac ShyBy – Mario Mirković i Ivan Arnold – i nastala je rock-pjesma “Migrena” koju izvodim u duetu s Davorinom Bogovićem

Autor:Sanja Plješa / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.