Ilustracija: Pixabay

HRANA ZA MOZAK: Ovih pet jeftinih i dostupnih začina poboljšat će vaše pamćenje i koncentraciju

Autor: Zlatko Govedić

Mozak (encephalon) je najviši dio središnjega živčanog sustava i središte usklađivanja živčane aktivnosti. Prima informacije iz osjetnih organa, obrađuje ih i šalje upute izvršnim organima. Sjedište je inteligencije i pamćenja.

Kao i ukupan organizam, mozak traži hranu. Ovi začini mogu vam pomoći da poboljšate pamćenje. Jeftini su i lako dostupni u svako doba godine.

Cimet

Osim što povećava dotok kisika u mozak, cimet smanjuje razinu šećera u krvi. Ovaj začin je bogat vitaminom B, koji poboljšava rad moždanih stanica.

Bosiljak

Otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje te briše negativne posljedice stresa. Time se smanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim time i od kognitivnih problema.

Kadulja




Slično kao i cimet, poboljšava pamćenje i koncentraciju, posebno kod starijih ljudi. Sprječava nestajanje acetilkolina, tvari nužne za donbro pamćenje i koncentraciju.

Đumbir

Drastično smanjuje upalne procese u organizmu, koji mogu smanjiti sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava starenje.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.