Foto: Pixabay

GIGANTIZAM: Nastaje zbog poremećaja hormona, a ovo su uzroci i simptomi!

Autor: Matea Sušac

Sama riječ gigantizam asocira na veličinu tijela, a riječ je o poremećaju koji karakterizira pretjerani rast koji obično nastaje zbog poremećaja u lučenju hormona kod pojedinca.

Naime, riječ je o povećanom lučenju hormona rasta iz prednjeg dijela hipofize, te se gigantizam može pojaviti kao posljedica tumora hipofize, hormonalne žlijezde.

Ovaj poremećaj se javlja prije puberteta, a najviše se prepoznaje po prekomjernom rastu, te tjelesna slabost. Kod odraslih, kod kojih su se kosti udova već prestale razvijati, pojavljuje se akromegalija.

Gigantizam nastaje zbog poremećaja hormona

Glavni uzrok gigantizma je posljedica pretjeranog lučenja hormona rasta hipersomatotropizma, a gotovo uvijek je uzrok adenom ili tumor hipofize.

Najznačajnija endokrina žlijezda u našem tijelu je hipofiza. Ona proizvodi mnoge hormone smještene u koštanom tkivu, te hormone koji kontroliraju brojne funkcije u našem tijelu.

Upravo zbog tumora hipofize nastaje pojačano lučenja hormona rasta pa tako i dolazi povećanje određenih dijelova tijela koji poprimaju gigantske razmjere.

Gigantizam mogu prouzročiti i različiti sindromi, jednako kao i kompleksi poput McCune-Albright sindroma koji uzrokuje abnormalni rast koštanog tkiva i Carney kompleksa koji uzrokuje tumore na vezivnom tkivu.




Osim toga, gigantizam mogu prouzrokovati i poteškoće s hipofizom kao što je nasljedni poremećaj višestruke endokrine neoplazije koja uzrokuje tumore u hipofizi.

Simptomi gigantizma

Gigantizam je lako prepoznati s vremenom zbog abnormalno velikih dijelova tijela, a promjene su primjetne još u djetinjstvu.

Vrlo čest simptom je i odgođeni pubertet, a ovaj poremećaj se pojavljuje kod djece i tinejdžera, a kod odraslih se to naziva akromegalija.




Ako je došlo do nastanka akromegalije odrasli mogu primjetiti prve simptome kao što su ogrubljavanje crta lica i zadebljanje mekih tkiva šaka i stopala. Fizički izgled bolesnika se u potpunosti promjeni.

Ovo simptomi upućuju na gigantizam:
– prekomjerno znojenje
– česte i ponavljajuće glavobolje
– nepravilne menstruacije kod djevojčica i žena
– gluhoća
– opća slabost
– visok rast već od dva metra
– vrlo velike ruke i noge
– debljanje prstiju na rukama i nogama
– isticanje čeljusti i/ili čela
– ravni nos, velika glava, usne i jezik

Kako liječiti gigantizam

Liječenje gigantizma svodi se na usporavanje ili zaustavljanje proizvodnje hormona rasta. To znači ako je uzrok tumor hipofize potrebno ga je ukloniti.

Ako operacija nije izvediva koriste se lijekovi kako bi se zaustavila proizvodnja viška hormona rasta. S obzirom da se većina slučajeva gigantizma može riješiti operacijom, tumor se rijetko vraća.

Ukoliko se tumor vrati nakon toga se koriste lijekovi za smanjivanje simptoma. U svakom slučaju, osobe koje imaju dijagnosticiran gigantizam čak i nakon liječenja, ako se vrati tumor mogu nastaviti sa životom bez većih poteškoća.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.