Foto: TikTok

Društvenim mrežama širi se vrlo opasan trend: Liječnici izdali upozorenje zbog metode mršavljenja

Autor: H.B.

Sve više korisnika društvenih mreža privlači novi, ali vrlo problematični trend mršavljenja. TikTok, popularna platforma za kratke videozapise, preplavljena je videima koji promoviraju nasilnu i pretjeranu hidraciju kao sredstvo za gubitak kilograma. Međutim, upozorenja stručnjaka su jasna, ovaj trend može biti iznimno štetan za zdravlje kože, zuba i probavnog sustava.

Osnovna pretpostavka ovog trenda je dodavanje šećera ili sirupa u vodu kako bi se izazvala povećana žeđ i potaknula dodatna konzumacija tekućine. Ovo se promovira kao koristan korak prema mršavljenju, čišćenju kože i gubitku kilograma, no stručnjaci se snažno protive takvom pristupu.

Zašto su lubenice ove godine slađe nego lani? Imamo odgovor, razlog je iznenadio i nas

Nutricionist dr. Duane Mellor objasnio je potencijalne posljedice ovog trenda. “Voda je najbolji napitak za zdravlje naših zuba i cjelokupnog organizma, ali dodavanje šećera i sirupa, posebno u velikim količinama, ne samo da povećava unos kalorija, već i rizik od oštećenja zuba i karijesa”, upozorio je za The Sun.

@grandpasyummytoes POV: You’re on WaterTok #watertok #water #drinktok #drinkwater #watertokdrama #h2o ♬ original sound – grandpa yummytoes

Cijeli niz problema

“Dodavanjem velike količine kiseline, što je često slučaj u bezalkoholnim pićima, može ozbiljno narušiti čvrstu caklinu koja štiti naše zube. Također, konzumiranje velikih količina napitaka može utjecati na našu želju za hranom, što znači da ćemo konzumirati manje zdrave hrane tijekom obroka i propustiti važne hranjive tvari poput proteina, vitamina i minerala”, dodao je.




Iako ovaj trend na TikToku može izgledati bezopasno, stručnjaci jasno upozoravaju na ozbiljne posljedice koje može imati na zdravlje. Dr. John Hewit za The Sun istaknuo je da ovakvo konzumiranje pića može rezultirati brojnim zdravstvenim problemima, uključujući crijevne tegobe.

Hashtagovi povezani s ovim trendom pregledani su više od 700 milijuna puta, što ukazuje na zabrinjavajuću popularnost ovog problema na društvenim mrežama.

@takingmylifebackat42 I LOVE YALL🫶🏼🫶🏼 SALTED CARAMEL APPLE WATER #water #drinkwater #WATERTOK #flavoredwater #wateroftheday #healthyrecipes #weightloss #ootd #gastricsleeve #motivation #positivevibes ♬ Paradise – TELL YOUR STORY music by Ikson™




Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.