fbpx

DOSTA VAM JE NEPROSPAVANIH NOĆI? Donosimo sedam savjeta za lakši i ugodniji san!

Autor: Š. P.

Sve što nam se događa u danu itekako utječe na naš san. Koliko minuta provodimo vani, što i kada jedemo, što se događa s našim hormonima, našim navikama, emocijama, stresom i mislima – sve to utječe na san s kojim završavamo dan. The Guardian donosi sedam savjeta za bolji san!

1) Prestanite se nazivati ​​lošim spavačem

Naše riječi imaju trenutni fizički i psihički učinak na nas, a to možete vidjeti na djelu ako svjesno odaberete dijametralno suprotne riječi za opis iste situacije. Riječi koje odaberemo mijenjaju naše osjećaje, percepcije, hormone i ponašanje, uključujući i san. Naše riječi učvršćuju naše misli – i, zauzvrat, mijenjaju naše osjećaje.

2) Prihvatite biološku činjenicu da vaše tijelo reagira na previše svjetla

Naše tijelo je povezano sa svjetlom i mrakom. U ovom slučaju, jasno je da iznimno osjetljive stanice vaših očiju pomažu u održavanju ciklusa spavanja i buđenja. Odmak od ekrana prije spavanja i odlazak u potpuni mrak pomaže povećati razinu melatonina koji izaziva san.


3) Smanjite negativne posljedice stresa

Stres je veliki poremećaj spavanja odgovoran za gotovo 50 posto svih problema sa spavanjem. Kako bismo uravnotežili kemijski koktel tijela prije sna, potrebno je sniziti razinu kortizola, koju stalno povećavaju životni tempo, tjeskoba i prekomjerna stimulacija suvremenog života.

4) Upoznajte vlastite navike – dobre i loše

Loše navike spavanja, kao i sve druge, mogu se sustavno presresti i zamijeniti dobrim, ako znate kako se oblikuju u mozgu. Uvođenje određenih promjena, ponašanja i sadržaja, pomaže u prekidu automatskog ponašanja u snu. Obavezno uklonite znakove stresa iz svoje spavaće sobe (npr. posao i zaslone), a potencirajte stvari koje potiču san (primjerice, mirise koji ga izazivaju), kako biste pomogli u zadržavanju novih, poželjnih navika spavanja.

5) Slušajte skriptu za spavanje

Uobičajene misli pokreću lančanu reakciju koja mijenja vaše emocije, kemikalije u tijelu, ponašanje, očekivanja i san. Takozvani ‘scenarij za spavanje’ pomaže u tome postupnim prebacivanjem vaših uobičajenih misli vezanih za san. On na neki način iskorištava moć razgovora o sebi i kliničku hipnozu, koju sve više istražuju znanstvenici, neuroznanstvenici i medicinari.

6) Rasteretite fotelju

Ako vam je um pun briga ili svih poslova koje trebate obaviti sutra/ovaj tjedan, iskrcajte se iz naslonjača neko vrijeme prije spavanja, kako bi vaš um razmislio o svemu i možda to zapisao. U idealnom slučaju to bi uključivalo sjedenje u opuštenom prostoru koji nije vaša spavaća soba, dajući vam vremena za razmišljanje prije odlaska u krevet, nakon što žurba dana napokon završi. Dajući si ovo vrijeme za razmišljanje ili bilježenje bilo kakvih bilješki, ono što zapravo radite je premještanje briga ili preokupacija iz emocionalnog sjedišta vašeg mozga, amigdale, u vaš predfrontalni korteks za rješavanje problema. Štoviše, vaš će mozak tražiti rješenja dok sanjate.

7) Zagledajte se u mrak mrkle spavaće sobe

Zadnje gledanje u mrak, dok ležite u krevetu, pomoći će vam povećati razinu melatonina koji potiče san, jer se “hormon sna” oslobađa noću kad ti fotoreceptori osjetljivi na svjetlo u vašim očima vide da je vani mrak. Između ostalog, melatonin je i pojačivač imunološkog sustava, zbog čega od dopuštanja vašem tijelu da tijekom noći oslobodi melatonin imate višestruku korist.
Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.