Ilustracija/Pixabay

DIJETA S GROŽĐEM? Osim što ćete smršavjeti, ovo voće pročistit će vam jetru i poboljšati probavu

Autor: Zlatko Govedić

Uživanje u grožđu (Vitis vinifera) datira još od drevnih naroda, koji su ga koristili kao eliksir mladosti.

Vjeruje se da su prva vina nastajala nekontrolirano na visokim temperaturama, gdje je brzo dolazilo do vrenja soka grožđa. Takva vina bila su prava dionizijska poslastica – gusta, sirupasta i slatka. Obično su ih razrjeđivali vodom te bi dodavali začinsko bilje, med i sir. Sve do sredine 19. st. svaki cijeđeni sok grožđa odmah je pretvaran u vino. Tek otkrićem pasterizacije nastao je i nefermentirani sok kao posebno piće.

Crno grožđe trebalo bi jesti što češće zbog kalija, mangana, vitamina C, B1 i B6, ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcija i željeza. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava razimu melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Bijelo grožđe je u mnogo čemu slično crnom. Ima približno istu energetsku vrijednost, što znači oko 20 posto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima. Također, nije pretjerano bogato kalijem i kalcijem.

Grožđice (suho grožđe) suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni jer obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne šupljine.

Grožđe sadrži jabučnu i vinsku kiselinu, pektine (koji usporavaju resorpciju masti) i tanine, među kojima posebno antocijan, važan za obnavljanje krvi. Od vitamina sadrži A i C te vitamine B grupe, a od minerala kalcij, kalij, željezo i magnezij.

S obzirom na to da svježi sok grožđa također sadrži sve te sastojke, on je odličan čistač jetre, a također pomaže pri izbacivanju urinske kiseline iz tijela.




Dijeta s grožđem

Ako vam zdravlje to dopušta, dvadesetak dana treba držati dijetu s grožđem koja se smatra jednom od najboljih.

Preporučeno je da se jede 1 do najviše 2 kg grožđa, bolje crnog jer je zdravije i čisti organizam od raznih toksina. Ne samo što će se skinuti višak kilograma nego će se regulirati probavu i apetit, a koža će zablistati svježinom. Naravno, potrebno je i da dodatna hrana bude nemasna i lagana.

S druge strane, vino kao najznačajniji proizvod grožđa, predstavlja dobar antioksidans koji štiti krvne žile i srce. Istovremeno, povećava razinu estrogena, djeluje baktericidno i usporava djelovanje virusa. To se posebno odnosi na crno vino, ali ga treba piti u umjerenoj količini, odnosno 1 dcl dnevno.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.