Foto: Pexels, Ilustracija

DETOKSIKACIJA PLUĆA ZA PUŠAČE I BIVŠE PUŠAČE: Očistite se od toksina i pomladite

Autor: T.Š.

Ako ste pušač ili bivši pušač vaša pluća vrlo vjerojatno su krcata toksinima iz cigareta. Da biste ih pročistili potrebno je učiniti nekoliko jednostavnih koraka. Postoje četiri osnovne metode kojima možete očistiti pluća: vježbe disanja, inhalacija eteričnim uljima, promjena načina prehrane i biljaka koje pomažu u uklanjanju katrana te otrovnih tvari iz pluća.

Vježbe disanja

Vježbe disanja jedan su od najboljih načina čišćenja pluća, a sljedeća vježba temeljito će vam očistiti pluća, posebno ako je radite ujutro po čistom i svježem zraku, a osigurat ćete si odličan početak dana.

– Zauzmite stojeći položaj. Budite opušteni. Držite ruke sa strane i noge malo razdvojene.
– Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos.
– Udahnite kroz nos i polako izdahnite kroz usta, sve dok više ne možete izdahnuti. Ali, ne zaustavljajte se, jer jedan dio zraka uvijek ostaje u plućima i ne izmjenjuje se, dok dišemo.
– Sada natjerajte svoju dijafragmu da izdahne sav taj zrak iz pluća – nekoliko puta izdahnite “ha … ha… ha…” kroz usta – sve dok ne osjetite da u plućima više nema zraka. U tom trenutku ćete osjetiti kako se vaš trbuh uvukao unutra.

Napitak za čišćenje od toksina

Nakon vježbi disanja uživajte u napitku od tri biljna snagatora, đumbira, luka i kurkume.

Đumbir

Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminiraju suvišne sluzi u plućima.




Luk

Luk, kao i češnjak, ima antikancerogena svojstva, a odličan je suborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je učinkovit u sprečavanju raznih bolesti dišnog sustava.

Kurkuma




Kurkuma ili indijski šafran krcat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu prehranu ovim začinom.

Sastojci:

– 400 g luka
– 1 l vode
– 400 g šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)
– 2 žlice kurkume
– korijen đumbira veličine palca

Priprema:

1. Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da zakipi.

2. Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno zakipi dodajte kurkum te smanjite vatru na laganu temperaturu.

3. Mješavina neka se kuha sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u staklenku. Kada se potpuno ohladi stavite je u hladnjak i ondje držite cijelo vrijeme.

4. Uzmite dvije žlice eliksira ujutro na tašte te navečer dva sata poslije obroka.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.