Foto: Pexels

Dan na poslu bio je izrazito stresan, primili ste lošu vijest? U pomoć stiže kraljica biljnih sedativa!

Autor: Dnevno

Dan na poslu bio je izrazito stresan, primili ste lošu vijest, doživjeli ste nešto jako stresno i nikako da se smirite? Učinite to s prirodnim sedativom – biljnom kraljicom koja opušta i smiruje u trenu. Nije ni čudo što su ovaj napitak nekad zvali nektrom kraljeva.

Lipa, odnosno njezini cvjetovi i listovi imaju cijeli niz ljekovitih svojstava, te se stoljećima koriste za prevenciju i liječenje brojnih zdravstvenh problema.

Cvijet lipe sadrži željezo, kalcij, vitamin C, tanin, glikozide, soli mangana i eterična ulja, uz to ova čudotvorna biljka štiti od gripe i prehlade, pospješuje znojenje, suzbija groznicu, snižava povišenu tjelesnu temperaturu te ublažava grlobolju i kašalj. Također smanjuje i druge simptome prehlade i gripe, kao što su upala grla, sinusa, ždrijela i dišnih puteva, razne upale, te pomaže u detoksikaciji organizma, regulira probavu i štiti od raka, snižava krvni tlak, pomaže kod slabokrvnosti, čisti krv i bubrege, liječi zatvor, čisti i obnavlja jetru, pomaže kod hepatitisa, liječi migrenu i glavobolju, olakšava menstrualne tegobe, sprječava ispadanje kose,…cijeli niz tegoba koje gotovo sve možemo pripisati stresu.

Opušta duh i tijelo

Zbog svog umirujućeg djelovanja lipa se u narodnoj medicini već stotinama godina koristi kao prirodan lijek za relaksaciju duha i tijela. Pomaže u smanjenju tjeskobe, nervoze, nemira, panike i anksioznosti.

Učinkovita je i kod kroničnog stresa te naglih promjena raspoloženja. Zbog blagih sedativnih učinaka čaj od lipe može biti od iznimne koristi onima koji pate od nesanice.

Priprema čaja

Sastojci:




– 1 čajna žličica osušenih cvjetova lipe

– 2 dcl vode

Priprema:

Sušene cvjetove lipe prelijte s kipućom vodom i ostavite neka čaj odstoji 10 minuta.  Procijedite i pijte dok je još topao, do 3 šalice dnevno.




Iako je čaj od lipe jako ukusan i zdrav, ne preporučuje se trudnicama i osobama koje boluju od srčanih tegoba.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.