Foto: Milan Sabic/PIXSELL

DALMACIJA NEMA OSNOVNE UVJETE: Djeca sa psihičkim potrebama odlaze u Zagreb i Osijek jer na dalmatinskom području za njih nema ni mjesta ni stručnjaka

Autor: Matea Vidić

Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, ali i zagrebački zavodi, na sastanku Nacionalnog povjerenstva za dječju i adolescentnu psihijatriju pri Ministarstvu zdravstva (MIZ) istaknuli su kako u zadnje vrijeme zaprimaju sve više telefonskih poziva djece iz Dalmacije kojoj je potrebna psihosocijalna pomoć, a nerijetko se ista i hospitaliziraju u njihovim zavodima koji su nekoliko stotina kilometara udaljeni od njihovog mjesta prebivališta.

Razlog tomu ležu, kako javlja Slobodna Dalmacija, što je dječja psihijatrica pri splitskom KBC-u trenutno na bolovanju, a dugogodišnji dječji psihijatar KBC-a Split dr. Tomislav Franić više ne radi taj posao. Osim toga, mladi u Dalmaciji kojima treba ovaj vid pomoći, nemaju gdje biti hospitalizirani. Naime, u splitskoj bolnici na Klinici za psihijatriju, ne postoje uvjeti za odvojeni boravak djece, ali ih se ipak prima jer je drugačija praksa protivna Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

S druge strane, njihova hospitalizacija u istom odjelu s odraslima, protivna je Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Dječji psihijatri navode i kako je problem mali broj stručnjaka na tom području, a potrebe svake godine rastu.

“Ovaj tjedan smo imali pozive iz Metkovića, Splita…, a nedavno smo imali malog pacijenta s jednog srednjodalmatinskog otoka, čiji su roditelji došli u Osijek, kako bi im obavili kompletnu medicinsku obradu djeteta, jer nigdje u Dalmaciji, u nijednoj bolnici, ma nigdje od Prevlake do Zagreba nemate jedan jedini bolnički krevet za djecu ili adolescente kojima je potrebna pomoć psihijatra. Roditelji s tog otoka su doveli dijete u Osijek, iznajmili stan na sedam dana i mi smo dijete pregledali”, zaključuje prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.