foto:pixabay

ČUDO IZ PRIRODE: Vrijeme je medvjeđeg luka, idealan za temeljito proljetno čišćenje organizma!

Autor: Tea Šojat

Naziv je dobio i po tome što je to prvo što medvjed jede nakon zimskog sna, a upravo sad početkom proljeća njegovo je vrijeme! Medvjeđi luk savršen je za proljetno čišćenje organizma.

Ako do sad niste čuli za ovo čudo prirode, riječ je o samonikloj šumskoj biljci, poznatoj i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk. Snažan je to prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima.

U narodnoj medicini medvjeđi luk s razlogom se naziva čistačem krvi. Uravnotežuje kolesterol i tlak, pa tako štiti od srčanožilnih bolesti. Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe i “rasterećuje” jetru, djelotvoran je protiv crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume… Od medvjeđeg luka priprema se sok i kupke za nadraženu i oštećenu kožu.

Najukusniji su mladi listovi

Listovi, korijen (lukovica), cvjetići, sjemenke – cijela je biljka jestiva i ljekovita, no najljekovitiji i najukusniji su mladi listovi u proljeće.

Ovaj luk možete jesti uz svježi sir i šnitu domaćeg kukuruznog kruha tek posoljen, unutar salata, krem juha, a može se koristiti i za umake ili kao prilog uz ribu i meso. Može se dodati u omlet, rižoto, popečke,…načini na koje ga možete spravljati su zbilja mnogobrojni.

Ono po čemu je ovaj luk specifičan je i njegov miris, koji više podsjeća na miris češnjaka.




Oprezno pri branju

Ako dobro ne poznajete medvjeđi luk, mogli biste ga zamijeniti s listovima đurđice, mrazovca i čemerike, otrovnim biljkama koje se nipošto ne smiju konzumirati jer su opasne po život, stoga je nabolje potražiti savjete iskusnih berača i stručnjaka za ljekovito bilje.

Odličan je prirodan lijek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih žila. Pomaže i kod nesanice i vrtoglavice, osteoporoze i artritisa. Štiti i od infarkta i jača srce.




Medvjeđi luk veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela.

Tinktura

 Za proljetno čišćenje organizma i snižavanje lošeg kolesterola koristite se tinkturom. Odličan je izbor i za učinkovito snižavanje krvnog tlaka, jedna kura držat će krvni tlak stabilnim i do tri mjeseca. Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe, pospješuje rad crijeva, liječi akutne i kronične proljeve, lijenost crijeva i tvrdu stolicu, odličan je izbor i kod crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume, mokraćnog mjehura.

Operite i očistite 300 grama lukovica. U široku posudu ulijte oko 1 dcl rakije lozovače. Dodajte lukovice u rakiju i odmah nakon stavljanja u rakiju izgnječite ih drvenom žlicom. Dobivenu kašu prelijte u tamnu staklenku i dodajte još 9 dcl rakije, promiješajte i zatvorite. Ostavite dva-tri tjedna i povremeno potresite. Nakon toga lukovice protisnite da puste svu tekućinu, procijedite je u tamnu staklenku, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Konzumirajte dva do tri puta dnevno po čajnu žlicu tinkture umiješane u malo hladne vode.

Tinktura od listova: Usitnite 200 grama listova i prelijte ih litrom rakije lozovače pa zatvorite staklenku. Ostavite da odstoji 20 dana uz povremeno protresanje. Nakon toga procijedite, prelijte opet u tamnu staklenku i dobro zatvorite. Uzima se kao i tinktura od lukovica.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.