
Što jedu naši najmlađi? Stručnjaci proveli veliko istraživanje: ‘Neki su rezultati potpuno očekivani, dok su nas neki uspjeli iznenaditi’
Cimet je aromatični začin koji se dobiva od kore cimetova stabla, a često se koristi u kuhinjama diljem svijeta. Ima brojne bioaktivne spojeve, uključujući cimetni aldehid, kumarin i eugenol, koji mu daju karakterističan miris i okus.
Tradicionalno se koristi u medicini zbog svojih potencijalnih ljekovitih svojstava. Istraživanja su pokazala da cimet može pomoći u smanjenju upala u tijelu, smanjenju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2, ublažavanju simptoma nekih neurodegenerativnih bolesti, te u smanjenju razine lošeg kolesterola i triglicerida u krvi, što može doprinijeti boljem kardiovaskularnom zdravlju.
Cimet nas obično asocira na neodoljive pite i kuhana vina, a zapravo je prijatelj vitke linije. Zato je početak proljeća pravo vrijeme da ga što više uvrstite u svoju prehranu.
Dobar je za probavu, kod bubrežnih infekcija, prehlade, gripe, hipertenzije i dijabetesa. Bogat je vitaminom B koji poboljšava rad moždanih stanica.
Podiže i razinu energije. Dodajte prstohvat u svoju jutarnju kavu, žitarice, smoothie, čaj ili ga pospite na tost s medom.
Istraživanja su pokazala da je cimet bolji izbor za ubrzavanje metabolizma od čilija jer ima prihvatljiviji okus. Uzimajte jednu do dvije žličice dnevno i bez puno truda primijetit ćete razliku.
Ovaj začin može ublažiti infekciju zuba. Pomiješajte malo cimeta i meda i nanesite izravno na zub koji boli. Držite 10 minuta i isperite ili jednostavno progutajte.
Za bolji san zagrijte mlijeko, dodajte štapić cimeta, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Popijte najmanje sat vremena prije spavanja.
I za kraj…
Čaj od cimeta jedan je od najučinkovitijih načina za regulaciju šećera u krvi. Pustite da voda zakipi i dodajte žličicu cimeta. Pustite da odstoji 15 minuta. Voda će postati smeđa.
Napomena:
Važno je napomenuti da konzumiranje cimeta u velikim količinama ili uzimanje dodataka prehrani koji sadrže visoke doze cimeta može imati negativne učinke, poput povećanja rizika od krvarenja i oštećenja jetre. Stoga se preporučuje umjerenost u konzumiranju cimeta i konzultiranje s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom prije nego što se koriste dodaci prehrani koji sadrže cimet.
Što jedu naši najmlađi? Stručnjaci proveli veliko istraživanje: ‘Neki su rezultati potpuno očekivani, dok su nas neki uspjeli iznenaditi’
Bez obzira na kraj pandemije, koronavirus je i dalje među nama! Stručnjaci napominju kako živjeti s covidom
Prvi u Hrvatskoj, treći u svijetu! U Zagrebu izveli operaciju rekonstrukcije ligamenata minimalno invazivnom metodom
(RECEPT) Kako napraviti čaj za vitalnost? Isprobajte jednostavan način za spravljanje ukusnog napitka od kurkume