Foto: Pexels, Ilustracija

BORITE SE S IRITANTNIM ŽVALAMA, USNICE KRVARE NA NAJMANJI POMAK? Riješite ih se u dva dana i spriječite nastanak novih!

Autor: T.Š.

Različiti su uzroci nastanka žvala ili cheiliti angularisa, koje opisujemo kao suhe, crvene i ljuskave ranice u kutevima usana, koje ponekad možemo zamijeniti i za herpes.

O ispucalim i bolnim rubovima usana, koji uz to nisu ni baš oku ugodni ne razmišljamo dok se to ne dogodi, a onda je potrebno potražiti uzrok problema. Naime, nedostatak vitamina B2, loše postavljene zubne proteze, bolesti želuca, anemija, zaraza bakterijama streptokokom i stafilokokom, gljivicama (najčešće kandidom), neadekvatna higijena usne šupljine, česti su uzroci ovog neugodnog stanja.

Često se javlja i kod dijabetičara jer imaju oslabljen imunitet te kod osoba koje puno govore i jezikom vlaže kutove usana.

Postoje brojne metode i lijekovi kojima možete izliječiti žvale, a izuzetno učinkovit i vrlo jednostavan lijek je ulje čajevca, koje je poznato po svojim antiseptičkim, protugljivičnim, antibakterijskim, antivirusnim i protuupalnim svojstvima i to ga čini izvrsnim borcem protiv iritantnih žvala.

Ranicu je potrebno mazati nekoliko dana, a već nakon dva dana očekujte da bi se mogle povuči, sve ovisi koliko je stanje uznapredovalo. Nemojte dirati žvale nečistim rukama, niti na silu skidati krastice koje se formiraju. Tako ćete samo produljiti trajanje zacjeljivanja kutova usnica.

Ubuduće, kad osjetite da se žvale počinju stvarati, odmah reagirajte – možda se onda i neće razviti u bolne raspukline koje krvare svaki puta kad malo jače otvorite usta. Higijena je najbitnija, stoga svakako prvo promijenite četkicu za zube te često mijenjajte ručnik za lice, pazite na čistoću čaša i šalica iz kojih pijete,  ne dozvolite da netko pije iz iste čaše kao i vi. Povećajte unos dodataka prehrani koji osnažuju imunitet.

O manjku vitamina B kao uzroku žvala u različitim literaturama postoje tvrdnje od one da je to sigurno uzrok nastanka, dok drugi tvrde da jedno nema veze s drugim,n o neće škoditi ako u vrijeme dok imate žvale povećate unos ili dodataka prehrani koje sadrže vitamin B, ili hrane koje je bogata njime (integralne žitarice, zeleno povrće, špinat, brokula…). Također, navodi se i preporuka povećanja unosa selena, što su mnogi oboljeli opisali korisnim.




Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.