Foto: Pixabay

BORBA S HLADNOĆOM, ALI I DEZIFICIJENSIMA: Evo kako ćete zaštititi svoje ruke

Autor: M.V.

I prije pojave virusa COVID-19, zimi smo se borili s isušenim, bolnim rukama, no ove godine s tom smo se pojavom borili ranije nego ikada jer savjetovano nam je učestalo pranje ruku, ali i upotreba dezificijensa. No, upravo takvo učestalo izlaganje sapunu i vodi, dezificijensima, ali i hladnoći, dovodi do isušivanja kože pa su naše ruke postale suhe i ispucale još na proljeće, a sada je pak opet došla zima i opet vodimo iste bitke.

U takvom stanju, koža je toliko nadražena da zateže, svrbi, peruta se, ali i puca pa otvara vrata brojnim bakterijama s kojima dolazimo u dodir. Iz tog razloga bitno je pravilno zaštititi svoje ruke.

Brojni stručnjaci kao prvi korak savjetuju pravilno pranje ruku. Ono se, u odnosu na ono koje preporuča Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), razlikuje po tome što savjetuje odabir kvalitetnih proizvoda. Pritom se preporuča korištenje hidratizirajućeg sapuna, ali i izbjegavanje pranja ruku u previše toploj ili previše hladnoj vodi jer one dodatno isušuju ruke.

Ne preporuča se ni upotreba električnih sušila za ruke, ali je iste potrebno dobro posušiti toaletnim ručnikom.

Nakon toga dakako na red dolazi neizostavna krema za ruke, no i pritom možemo pogriješiti. Kako se to ne bi dogodilo, pažljivo pročitajte sastav proizvoda pa birajte one koji sadrže hijaluronsku kiselinu, ali i hladno prešana biljna ulja kao npr. bademovo ulje i glicerol koji hrane i štite kožu od isušivanja.

Naposljetku, važno je i vrijeme nanošenja kreme jer ako proizvod nanesemo unutar pet minuta od pranja ruku spriječit ćemo da vlaga ispari s površine kože.

U konačnici, ne preporučava se ni dijeljenje preparata za zaštitu ruku s drugim ljudima jer takva razmjena pogoduje prijenosu bakterija.




Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.