Foto: Pixabay

BOLNA KOŽA GLAVE NIJE SLUČAJNA: Provjerite činite li tipične greške kada perete, sušite i vežete kosu

Autor: Zlatko Govedić

Općenito, postoje različiti razlozi zbog kojih se može javiti bol u koži glave.

Napetost mišića u vratu, ramenima i vlasištu najpoznatiji je uzrok. Stres, loše držanje, dugotrajno sjedenje ili prenaprezanje mišića mogu dovesti do napetosti mišića i nelagode.

Migrena je tipičan oblik glavobolje koji može uzrokovati bol u određenim područjima glave, uključujući i kožu glave. Osim boli, migrena može biti popraćena drugim simptomima poput mučnine, osjetljivosti na svjetlost i zvuk.

Kožni problemi poput seboreičnog dermatitisa, psorijaze, folikulitisa ili alergijskih reakcija također mogu uzrokovati bol ili osjetljivost u koži glave. Ti problemi mogu biti praćeni crvenilom, svrbežom ili ljuskavom kožom.

Upala ili iritacija živaca u vlasištu, poput trigeminusnog živca, može izazvati bolove koji se šire na kožu glave.

Izlaganje kože glave jakom suncu bez zaštite može uzrokovati opekline kože i bol.

Tenzijska glavobolja može uzrokovati bol i osjetljivost u vlasištu i koži glave. Ta vrsta glavobolje obično je rezultat stresa, anksioznosti ili lošeg držanja.




Greške koje sami činimo

Kosu njegujemo raznim proizvodima, kao što su šamponi, regeneratori i maske za kosu kako bismo je zadržali zdravom i lepršavom. Međutim, većina tih proizvoda tretira samo kosu, ali ne i korijen. Ako želite da vaša kosa izgleda najbolje, važan je i korijen odakle ona raste.

Zdravlje vlasišta svakako utječe na zdravlje kose. Kada je vlasište zdravo, vašoj kosi daje zdravu osnovu za rast.

Bol u vlasištu




Mnogi čimbenici mogu pridonijeti bolovima u vlasištu, jer problem može biti vanjski ili unutarnji, a vaše vlasište može postati osjetljivo na dodir.

Ako ste osjetili bol ili svrbež vlasišta, jedan od sljedećih razloga može biti odgovoran za to:

Nakupljanje proizvoda uzrokuje iritaciju

Previše naslaga na tjemenu čest je uzrok boli i iritacije vlasišta. Glavni uzrok nakupljanja obično su proizvodi koje koristite.

Ako kosu ne perete predugo, ona s vremenom nakuplja proizvode, prljavštinu i masnoću što može uzrokovati upalu vlasišta te opću bol i nelagodu.

Uske frizure mogu ozlijediti vlasište

Visok konjski rep izgleda lijepo, ali ne čini nikakvu uslugu vašoj kosi ili tjemenu!

Bilo koja vrsta uske frizure može uzrokovati vlačni stres. Vlačni stres odnosi se na vrstu oštećenja koja nastaje kada stalno povlačite folikule dlake tako što kosu nosite prečvrsto.

To ne znači da ovakve frizure nikada ne možete nositi, ali između njih je bolje dati kosi vremena da “prodiše”.

Aparati za kosu

Uređaji za kosu koji šire toplinu oduvijek su dobro došli za brzo oblikovanje kose. Primjena izravne topline na kosu može oštetiti njezin vanjski sloj.

Kada kosu sušite fenom, sušite i vlasište. Suho vlasište može razviti perut, biti nadraženo i svrbjeti. Kako biste izbjegli ove negativne učinke, pokušajte ih koristiti rjeđe i na nižim temperaturama.

Napomena:

Ako bol u koži glave postaje česta, intenzivna ili prate je drugi simptomi, preporučljivo je konzultirati liječnika kako bi se utvrdio točan uzrok i odredio odgovarajući tretman.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.