Foto: Pixabay

ALI KADA JE BAŠ PREVIŠE ŠEĆERA? Četiri su načina na koje naše tijelo pali ’crvene lampice’, ovo trebate imati na umu

Autor: M.V.

Pretjerana konzumacija šećera, bila ona namjerna ili ne, postoji i najčešće se očituje u nekim simptomima koje nam tijelo šalje i govori da je dosta. No, nerijetko iste ignoriramo ne uzimajući u obzir da prehranom unosim i dodatne, skrivene šećere. Stoga je važno, zaključuju stručnjaci, obratiti pažnju na četiri ključne nuspojave.

Povećanje tjelesne težine i neprestana glad, simptom su pretjeranog unosa šećera. Naše tijelo naime brzo razgradi šećere nego je to slučaj s recimo proteinima. Onda ste dakako suočeni s osjećajem gladi koju poželite utažiti drugom slatkom poslasticom.

Razdražljivost je još jedna učestala nuspojava prekomjernog unosa šećera. Naime, konzumacija šećera u velikim dozama povećat će krvni tlak, a s njim će pasti sama energija zbog čega ćete se naposljetku osjećati umorno i razdražljivo.

Još jedna nuspojava prekomjerne konzumacije šećera su i akne ili prištevi u području usta i čeljusti. Naime šećer može dovesti do rezistencije na inzulin što će potom povećati hormon zvan androgen. Visoke razine androgena uzročno prate upaljeni prištevi koji se najčešće javljaju u području usta ili čeljusti.

Naposljetku, šećer može negativno utjecati i na probavu jer u tom slučaju zdrave mikrobe koje tijelo dobije probavom vlakana ne zamjenjuje ništa što mu je korisno. U tom slučaju, tijelo će se pokušati naviknuti na nove uvjete, a s time će dobre mikrobakterije koje čine probavu, postepeno nestajati.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.