Foto: Pexels/Ilustracija

Alergija nije prisutna samo na otvorenom: Kućni predmeti koji vas tjeraju na kihanje i šmrcanje

Autor: F.F

Sezona alergija je ponovno tu, a simptomi su neumoljivi. Za mnoge, cvjetanje proljetnog bilja i povratak toplijeg vremena znače više od samo uživanja u prirodi – to je i vrijeme kihanja, začepljenog nosa i očiju koje vas svrbe. Trenutačno su u središtu pažnje “mačke” koje proizvodi topola, dok u ljetnim mjesecima očekujemo prisutnost peludi različitih biljaka. No, unatoč vanjskim faktorima, alergije se mogu javiti i u vlastitom domu.

Doktorica Sara Kayat izjavila je za The Sun da osvježivači zraka, cvjetanje sobnog bilja te čak i dječje plišane igračke vjerojatno uzrokuju napade kihanja. Svijeće su čest okidač za respiratorne alergije, jer jaki parfemi mogu biti iritantni i izazvati kihanje.

Grinje se razvijaju na toplim, prašnjavim mjestima poput mekanih igračaka, jastuka i madraca, dok se dlaka kućnih ljubimaca često nakuplja u tepisima, prostirkama i posteljini. Čak i najneočekivaniji predmeti mogu biti problematični. Plišane igračke poznate su po sadržaju grinja, koje mogu izazvati simptome alergije.

Foto: Pexels

Evo na što paziti

Simptomi alergijskog rinitisa poput kihanja, svrbeža nosa i začepljenosti mogu otežati svakodnevni život i disanje. Međutim, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili alergijski rinitis kod kuće, poput brisanja prašine vlažnom krpom, redovitog pranja kućnih ljubimaca i njihovih ležajeva te korištenja hipoalergenske posteljine. Također je važno održavati dom suhim i dobro prozračenim.

Evo 10 stvari u kući koje mogu izazvati simptome alergije:

Svježe cvijeće
Parfemi
Osvježivači zraka
Sredstva za čišćenje
Začini
Kućni ljubimci
Sobne biljke
Mirisne svijeće
Stare knjige
Mirisni štapići

Prije se brala na livadama, a sada je skupocjena i rijetka: Ova biljka iznimno je zdrava i ukusna




Budite oprezni

Ako već imate alergije, vjerojatno ćete prepoznati svoje simptome, ali uvijek je dobro imati na umu da povišena temperatura, bolovi u tijelu i glavobolje mogu ukazivati na nešto više od alergija. Pelud može putovati daleko od svojih izvora, pa čak i gradovi nisu pošteđeni. Iako mnogi vjeruju da su predgrađa veće žrtve, kvaliteta zraka u urbanim sredinama može dodatno pogoršati simptome alergija.




Uzimanje dodatnih mjera opreza može vam pomoći da izbjegnete kontakt s peludi. Izbjegavajte aktivnosti na otvorenom ujutro kada je razina peludi najviša, presvlačite se nakon boravka vani i izbjegavajte sušenje rublja vani tijekom sezone peludi. Ako vaše alergije postanu nepodnošljive, posjetite alergologa koji može preporučiti imunoterapiju kao dugoročno rješenje za smanjenje ozbiljnosti simptoma alergija.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.