Foto: Pixabay

Krist je uskrsnuo od mrtvih: Ako ne vjeruješ, što slaviš mrtvog čovjeka? 

Autor: Z. K.

Blagoslovljen Uskrs! Danas je najvažniji dan u Crkvenoj godini jer je to najvažniji dan u povijesti. Danas je ljudska povijest dobila svoj konačni i definitivni smjer. Dobro će pobijediti. Zlo i njegova posljedica – smrt – bit će poraženi. Tu više nema pitanja. Pitanje je samo: na čijoj ste strani?

Ovaj dan je žestok test vjere: Vjerujete li da je pravo ljudsko biće, koje je također stvarno Bog, doista uskrsnulo u svom ljudskom tijelu ovoga dana iz groba? I vjerujete li da ćete jednog dana biti pozvani učiniti isto? Ili je to samo lijepa priča, sentimentalna tradicija, projekcija želje? I da kad jednom umreš, u najgorem si slučaju mrtav, u najboljem, tko zna?

Ako je prvo, rado možemo sukršćanima poželjeti “Christus resurrexit!” Ako je ovo drugo, zašto onda gubite vrijeme beskorisnim ritualom slavljenja mrtvog čovjeka? Ne postoji sredina.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Nadnaravan događaj

Današnja liturgija nudi dva moguća čitanja evanđelja. Sve mise koje se slave na samu uskrsnu nedjelju preuzete su iz Ivana 20,1-9. Ali najveća crkvena liturgija cijele godine je slavno vazmeno bdijenje, u kojem se uskrsno evanđelje izmjenjuje kroz tri godine prema sinoptičkom evanđelistu prikazanom te godine. Ove godine, to je Markov izvještaj (Mk 16,1-7), o dvjema ženama na putu do groba, silazak anđela i objava: “Nije ovdje. Uskrsnuo je”

Opis uskrsnuća u ovom evanđelju pokazuje nam koliko je ovaj događaj i povijesni  događaj.  No, dotičući naša osjetila, nadilazi i njih i vrijeme. Isus nije “uskrsnuo” u njihovim glavama ili umovima. Jednog jutra dvije su žene bile na putu prema Isusovom grobu kada se dogodilo nešto nadnaravno.
U jednom trenutku vide zatvorenu grobnicu; sljedeći trenutak vide, otvorenu grobnica bez Isusa,  anđela  koji ima govori da je Isus uskrsnuo i da odu to reći učenicima. One vide nešto neuobičajeno,  šokantno i nadnaravno ali ne vide nužno Isusa.

To je naša misija danas i svaki dan, misija vjere: širiti Radosnu vijest o uskrsnuću.. Pozvani smo naviještati Kristovu pobjedu nad smrću svijetu obavijenom kulturom smrti: onom koji ubijanje smatra “pravom”, onom koji smrt smatra “rješenjem” za nerođene, bolesne, starije i hendikepirane, onaj u kojem ljudska bića prisvajaju Božju ulogu kao “Gospodara i Životvorca”.

Naš navještaj Uskrslog Krista mora biti da je smrt zlo, da je naš neprijatelj i da neće imati posljednju riječ. Dakle, u uskršnjem jutarnjem svjetlu praznog Uskršnjeg groba, ponavljamo ranije postavljeno pitanje: “Na kojoj ćeš strani biti?”
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.