Procurila njemačka studija o seksualnom zlostavljanju u crkvi u Njemačkoj: tisuće je žrtava!

Autor: Vjera

I njemačka je studija pokazala sramotne rezultate

Znanstvena studija koju je naručila Njemačka biskupska konferencija obuhvaća seksualno zlostavljanje na tisuće djece u toj zemlji u razdoblju od 70 godina. Izviješće s rezultatima studije trebalo je biti predstavljeno kasnije ovog mjeseca, 25. rujna na plenarnom zasjedanju njemačkih biskupa, ali je u srijedu procurilo u njemačke medije.

Metodologija studije znatno se prema pisanju medija, razlikuje od izvješća studije u Pensnsylvaniji.

Njemačka studija dokumentirala je seksualne prijestupe protiv 3677 pretežno muških maloljetnika od 1946. do 2014. godine.

U tim zlostavljanjima sudjelovalo je 1670 klerika, napisao je njemački medij dodajući da su autori studije istražili, pregledali i ocijenili više od 38 tisuća, što osbnih što drugih podataka, iz 27 njemačkih biskupija.

Der Spiegel je izvijestio da je u mnogim slučajevima utvrđeno da je bilo pokušaja skrivanja i manipuliranja dokazima.

“Svjesni smo opsega seksualnog zlostavljanja koje su dokazali rezultati studije. To je za nas okrutno i sramotno, komentirao je rezultate izviješća, koji su se pojavili u njemačkim medijima, biskup Stephan Ackermann izdavši u srijedu i priopćenje kao biskup koji je ujedno i povjerenik za pitanja seksualnog zlostavljanja u Crkvi te je zadužen i za pitanja zaštite djece i maloljetnika pri biskupskoj konferenciji.

“Prije četiri godine smo naručili ovu studio i mi se biskupi moramo suočiti s njezinim rezultatima. Prvi korak će biti skupština u Fuldi’, napisao je.




Također, kritizirao je curenje studije koja je dokumentirala zlostavljanje maloljetnika od strane svećenika i redovnika u Njemačkoj u razdoblju od 1946. do 2014. godine.

“Žao mi je da je studija koja je do sada bila držana u tajnosti, a rezultat je četiri godine istraživanja na temu “seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih svećenika, đakona i muških vjernika na području njemačke biskupske konferencije”, objavljena danas.

“Pogotovo s obzirom na one kojih se ta tema izravno dotiće, stoga je neodgovorno objavljuvanje studije težak udarac jer niti svi članovi njemačke biskupske konferencije još nisu upoznali sadržaj studije, rekao je Ackermann.




Prema njemu, cilj ove studije u koju su uvrštene svih 27 biskupija je dobiti više jasnoće i trasparentnosti o tamnoj strani naše crkve, ne samo zbog onih koji su pogođeni, nego i kako bi mogli vidjeti što bi mogli učiniti kako bi se osigurali da se ovakve stvari više ne ponavljaju.

“Mi smo zabrinuti te odgovorno i profesionalno pristupamo problemu. Uvjeren sam da je studija sveobuhvatna i daje nam pažljivi pregled i analize iz kojih ćemo učiti. To se odnosi na dijelove studije koji pružaju dublji uvid u samo djelovanje počinitelja i ponašanje crkvenih voša tijekom proteklih desetljeća. Jođ jednom naglašavam kako je studija mjera koju dugujemo ne samo Crkvi, već prije svega žrtvama, komentirao je Ackermann. (catholicherald.co.uk)

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.