Foto: Guliver Image/AP Photo/Hatem Ali

Zona smrti u Gazi, na ulazu masovna grobnica: Ekipa WHO prestravljena onime što su zatekli

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Bolnica al Shifa u ratom razorenom Pojasu Gaze je “zona smrti” s masovnom grobnicom na ulazu i “očajnom” situacijom unutra, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Tim stručnjaka UN-a i WHO-a izveo je u subotu operaciju visokog rizika kako bi ušli u bolnicu, unatoč teškim borbama koje su navodno u tijeku u blizini.


Stotine pacijenata, osoblja i raseljenih ljudi napuštaju mjesto, a jedan evakuirani opisuje paničan i kaotičan prizor dok su izraelske snage pretraživale i pregledavale lica nekim muškarcima dok su odlazili, odvodeći pojedince.

Izrael je optužio Hamas da vodi zapovjedni centar ispod bolnice – što Hamas i bolničko osoblje poriču.

AP Photo/Ali Mahmoud/Guliver Image

WHO: Ovo je zona smrti

U priopćenju objavljenom u subotu navečer, WHO je rekao da je njihov tim stigao nakon što su Izraelske obrambene snage (IDF) izdale naredbu za evakuaciju za preostalih 2500 interno raseljenih osoba koje su tražile utočište u bolničkom krugu.

Glasnogovornik WHO-a je dodao: “Zbog vremenskih ograničenja povezanih sa sigurnosnom situacijom, tim je mogao provesti samo jedan sat u bolnici, koju su opisali kao ‘zonu smrti’, a situaciju kao ‘očajnu’.

“Bili su očiti znaci granatiranja i pucnjave. Tim je vidio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu i rečeno im je da je tamo pokopano više od 80 ljudi.”

Izrael je spreman za iduću fazu rata: Netanyahu priznao istinu o mrtvim civilima
Bebe u kritičnom stanju

WHO je u svom izvješću naveo da je bolnica al Shifa – nekoć najveća, najnaprednija i najbolje opremljena referentna bolnica u Gazi – u biti prestala funkcionirati kao medicinska ustanova.

“Hodnici i bolnički teren bili su ispunjeni medicinskim i krutim otpadom, povećavajući rizik od zaraze. Pacijenti i zdravstveno osoblje s kojima su razgovarali bili su prestravljeni za svoju sigurnost i zdravlje te su molili za evakuaciju.”

Preostali pacijenti uključivali su 32 bebe za koje je WHO rekao da su u “ekstremno kritičnom stanju” i dvije osobe na intenzivnoj njezi bez ventilacije.
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.