Foto: FENA/Amer Kajmović

ZAR JE MOGUĆE? PLENKOVIĆ USRED SARAJEVA BRANI MILANOVIĆA! ‘Genocid u Srebrenici? Stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje: Mislim da je Milanović to uspio pojasniti’

Autor: Dnevno

Premijer Andrej Plenković doputovao je u službeni posjet BiH, tijekom kojega će boraviti u Sarajevu i Mostaru, a svrha njegova posjeta je poslati poruku o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u toj susjednoj zemlji.

“Zahvaljujem na pozivu da se danas sastanemo u Sarajevu. Ovo je moj drugi posjet, sa mnom su i ministar Ćorić, Marić i Butković, sve ključne teme za unapređivanje odnosa Republike Hrvatske i BiH”, rekao je Plenković pa dodao da “dolazi uime Hrvatske kao prijatelj, kao partner, sa željom da unapređujemo suradnju i s porukom ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda”.

Govorio je i o problemu ilegalnih migranata na granici. “Naglasio sam da je i izrazito važna suradnja naših policija, suradnja svih nadležnih službi, kako bismo spriječili nezakonite migracije i da bismo spriječili da mnogi ljudi, koji dolaze iz propalih država, ne dođu u situaciju da budu izmanipulirani i da na kraju mnogi od tih nezakonitih pokušaja završe tragično, rekao je Plenković, dodavši da je Hrvatska spremna povećati trgovinsku suradnju s BiH.

Iduće godine sastanak Vlada

“S hrvatske strane više je nego jasna spremnost da se riješi pitanje mosta kod Brčkog i s te strane unaprijediti komunikaciju na tom području”, rekao je Plenković kojemu je u planu mu velik sastanak dogodine.

“Ujedno želimo sastanak između Vlade RH i Vijeća ministara BiH u 2022. organizirati u Hrvatskoj, na kojem ćemo staviti na stol sva otvorena pitanja i sve mogućnosti buduće suradnje. To je ono što je u ovom trenutku najvažnije”, rekao je Plenković. “Mi u Hrvatskoj pratimo unutarnje političke prilike s velikom pozornošću, s velikim interesom. Razumjeli smo od Tegeltije da je Vijeće ministara imalo svega četiri sastanka od lipnja do sada, željeli bismo da institucije BiH budu funkcionalne, da su u njima svi kvalitetno zastupljeni i da takve donose prijedloge zakona i za parlament”, rekao je Plenković, dodavši da treba poštovati Daytonski sporazum, kao i da izjave iz Republike Srpske treba promatrati i iz konteksta promjene izbornog zakona u BiH.

“Što se tiče razgovora o izbornom zakonu, pozicija RH je jasna, tu do dogovora mora doći”, rekao je Plenković, ponovivši da hrvatski narod treba biti ravnopravno zastupljen u institucijama u BiH. “Razumijemo da su razgovori o RS-u, moramo vidjeti koliko je to manevar a koliko želja. Hrvatska ne želi vidjeti nikakve podjele”, rekao je. “Mi smo moramo učiniti napor da se postigne dogovor i da država funkcionira na demokratski i legitiman način”, dodao je Plenković.

“Hrvatska je jako puno pomogla BiH, Hrvati su na referendumu glasali za samostalnost BiH. Poruke koje smo slali prema BiH bile su afirmativne i pozitivine. Tražimo da su Hrvatsi legitimno zastupljeni u institucijama”, rekao je Plenković.




Milanović je pojasnio što je htio reći

Osvrnuo se i na Milanovićeve riječi oko genocida u Srebrenici.

“Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici službeni stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje. Po pitanju predsjednika Milanovića, smatram da je uspio pojasniti što je htio reći. Vidjeli ste neke njegove izjave gdje i on nije imao nikakve dileme o genocidu u Srebrenici.”

“Zadovoljstvo mi je bilo danas biti domaćin premijeru Plenkoviću i njegovim suradnicima i razgovarati o bilateralnim odnosima BiH i Hrvatske. Zajednički smo konstatirali da BiH i Hrvatska imaju dobre i ekonomske i političke odnose, da se ti odnosi razvijaju iz godine u godinu, uz sve pokušaje pojedinaca da sliku o odnosima BiH i Hrvatske predstave na drugi način”, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sastanka.




“Hrvatska spada u tri zemlje naših najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera”, dodao je Tegeltija.

Politika i gospodarstvo u fokusu

Sastat će se i s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH –predsjedateljem Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem te predsjedateljem Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Među ključnim političkim temama bit će aktualna politička situacija, pitanje reforme Izbornog zakona BiH te jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične suradnje. Među važnim temama za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, razgovarat će se o borbi protiv pandemije COVID-19, o suradnji na realizaciji zajedničkih projekata, osobito u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, o jačanju gospodarskih odnosa, o suradnji u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te o daljnjoj potpori Hrvatske europskom putu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vlade položit će vijenac na ‘Mostu Suade i Olge’ u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva, Suadi Dilberović i Olgi Sučić, koje su ondje poginule 5. travnja 1992.

Predsjednik Vlade će se također susresti s velikim muftijom Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Iz Sarajeva u Mostar

Prije polaska za Mostar, predsjednik Vlade će u Sarajevu također posjetiti Hrvatsko kulturno društvo Napredak, gdje će se susreti s njegovim predsjednikom Nikolom Čičom i članovima.

U Mostaru će se predsjednik Vlade susresti s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, krovne političke organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine, koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom, s kojima će razgovarati o položaju Hrvata u BiH, o pitanju reforme Izbornog zakona BiH te o drugim pitanjima važnima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Program:

Sarajevo

8.30 Svečanost dočeka predsjednika Vlade Plenkovića u zračnoj luci Sarajevo

9.00 Dolazak u Parlamentarnu skupštinu (Trg Bosne i Hercegovine 1)

Zajedničko fotografiranje

Sastanak sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH

Sastanak s izaslanstvom Vijeća ministara

10.30 Konferencija za medije

11.00 Sastanak s predsjedateljima i zamjenicima predsjedatelja Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Izjave za medije predsjednika Vlade

12.00 Polaganje lovorovog vijenca prvim žrtvama opsade Sarajeva

12.15 Sastanak predsjednika Vlade Plenkovića s Huseinom ef. Kavazovićem, poglavarom Islamske zajednice u BiH (zgrada Islamske zajednice, Isa-bega Isakovića 2)

13.00 Sastanak predsjednika Vlade Plenkovića s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom (zgrada Dabrobosanske mitropolije, Zelenih beretki 3)

13.40 Sastanak predsjednika Vlade Plenkovića s kardinalom Vinkom Puljićem (zgrada Vrhbosanske nadbiskupije, Josipa Stadlera 13)

14.15 Obilazak i druženje s članovima HKD Napredak

Mostar

17.30 Sastanak s Draganom Čovićem te predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH (Kneza Domagoja bb)

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.