Foto: PIXSELL

ZA ZABRANU SPREMNI: Austrija o HOS-ovim obilježjima na Bleiburgu, spominju Milanovića

Autor: Dnevno

Austrijska vlada donijela je odluku o zabrani dodatnih obilježja povezanih s ustaškim režimom, poput zastave i grba Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), priopćila je vladina stranka Zeleni u srijedu.

“U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima. No, pokazalo se da se na skupu u Bleiburgu/Pliberku ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama, nego i simboli novih fašističkih organizacija poput nasljednice ustaške organizacije ‘Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)’. Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove simbole”, stoji u priopćenju zastupnica stranke Zeleni, Olge Voglauer i Eve Blimlinger.

Naime, na sjednici vlade u srijedu je donesena odluka o zabrani isticanja simbola HOS-a na području Austrije.

‘Svatko bi trebao, kao Milanović, napustiti manifestacije s HOS-ovim simbolima’

“Središnji spomenik, središnji fašistički simboli i forma održavanja skupa će u svom dosadašnjem obliku biti ili su već zabranjeni. Ovi potezi zaista označavaju prekretnicu. Desetljetna borba Zelenih protiv ove navodne komemoracije i s tim skupom povezano javno pokazivanje nacističkih simbola ali i aktualnih fašističkih simbola se na kraju pokazala kao uspješna”, rekla je Blimlinger.

Osim toga, zastupnica Zelenih je primijetila i kako su u Hrvatskoj uobičajene, ali da se manifestacije na kojima se pokazuju zastave HOS-a ne bi trebale održavati.

“Svatko bi trebao, kao što je to predsjednik Hrvatske Zoran Milanović više puta od prošle godine učinio, napustiti službene manifestacije na kojima se pokazuju HOS-ovi simboli, a o ustaškim simbolima da i ne govorimo”, priopćila je zastupnica Zele, prenosi APA.

I prije je dolazilo do uhićenja

Prošlog je tjedna jedno stručno povjerenstvo koje je za ministarstvo unutarnjih poslova sastavilo vještačenje u kojem se preporučuje zabrana skupa na Lojbaškom polju pored Blaiburga u dosadašnjoj formi, no i dalje su dozvoljene mise zadušnice.




Inače, pored Bleiburga je prijašnjih godina dolazilo do uhićenja sudionika skupa koji su nosili nacističke i fašističke simbole zabranjene austrijskim zakonima. Osim toga, prije nekoliko godina Austrija je listu zabranjenih simbola na kojoj se nalaze simboli poput kukastog križa ili hitlerovog pozdrava, uvrstila i simbole ustaškog režima.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.