Foto: Instagram

Vučić opet drami pred UN-om, evo novog cirkusa: ‘Nitko na svijetu mi ju neće uzeti’

Autor: I.G.

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. Rezolucija poziva na poštivanje žrtava i priznavanje činjenica utvrđenih sudskim presudama, te predlaže uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Od 193 članica UN-a, 84 su glasale za ovu neobvezujuću rezoluciju, 19 je bilo protiv, dok je 68 država bilo suzdržano, većinom uz obrazloženje da nije postignut potreban konsenzus.

Među zemljama koje su glasale protiv rezolucije našla se i Srbija. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon glasanja u UN-u, ogrnuo se srpskom zastavom i objavio fotografiju na svom Instagram profilu, izazivajući dodatne kontroverze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)




‘Ovo je iznimno ispolitizirana rezolucija’

Srpski javni servis RTS izvijestio je kako se predsjednik Opće skupštine UN-a protivio Vučićevom činu, te da je osiguranje zatražilo da ukloni zastavu. Vučić je navodno odgovorio: “Nitko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu.”

Podsjetimo, Vučić je uoči glasanja optužio Njemačku da ne govori dovoljno o Holokaustu, prozvao je zbog zločina nad Srbima u dva svjetska rata i zamjerio što se u rezoluciji o Srebrenici ne govori o srpskim žrtvama.

UN usvojio nacrt rezolucije o Srebrenici: Evo kako su glasale zemlje članice




“Ovo je iznimno ispolitizirana rezolucija”, rekao je Vučić koji očekuje da će dokument o Srebrenici otvoriti Pandorinu kutiju i da će uslijediti deseci novih rezolucija o raznim genocidima.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik je ranije u četvrtak izjavio da Republika Srpska (RS) neće prihvatiti preporuke iz rezolucije. Ponovno je ustvrdio kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo i da je broj bošnjačkih žrtava znatno manji nego što je utvrđeno sudskim presudama.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.