Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Vremenski kaos u Hrvatskoj na Uskrsni ponedjeljak: Moglo bi biti gadno, doći će do pojave sivog neba

Autor: Dnevno.hr

I nakon Uskrsa u Hrvatskoj ostaju relativno visoke temperature. Danas bi trebalo biti djelomice sunčano, razmjerno vjetrovito te iznad prosječno toplo. Očekuje se nešto oblačnije vrijeme s povremenom kišom, mjestimice na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru.

Sredinom dana očekuje se pogoršanje. Tada bi sa zapada trebalo stići jače naoblačenje, kiša i grmljavina, dok bi se do kraja dana to trebalo proširiti na cijelu Hrvatsku. Postoje mogućnosti nevremena, pogotovo duž obale. Očekuje se umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu jako i olujno jugo navečer u naglom okretanju na zapadni i sjeverozapadni, lokalno uz olujne udare.

Najviša dnevna temperatura na Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj od 18 do 23, drugdje između 25 i 30 °C, objavili su iz DHMZ-a.

Foto: DHMZ

Oprezno na obali

Za cijelu Hrvatsku danas je izdano žuto upozorenje, odnosno vrijeme će biti potencijalno opasno diljem Lijepe naše zbog jakih vjetrova i grmljavinskog nevremena. Uz obalu i na moru izdano je narančasto upozorenje, odnosno očekuje se opasno vrijeme.

U našim krajevima sve češće dolazi do pojave sivog neba uz veliku količinu pijeska u zraku. Gotovo svaki put kada pušu južni vjetrovi, primjećuje se ova neugodna situacija, što sugerira da je učestalost transporta saharskog pijeska prema Hrvatskoj i okolici znatno porasla. Dok neki fotografi bilježe neobične prizore zalazećeg Sunca iza gustih oblaka lebdećih čestica, osobe osjetljive na loš zrak suočavaju se s značajnim zdravstvenim problemima, piše MeteoAdriatic.

Sahara je najveće područje pustinjskog pijeska na Zemlji. Tijekom godine, vjetar odnosi oko 1500 milijuna tona pijeska iz Sahare u druge dijelove svijeta. Ovaj pijesak putuje velike udaljenosti zračnim strujama i smanjuje kvalitetu zraka gdje se taloži.

Molitva sv. Augustina za potpuno pripadanje Isusu Kristu!




Sve češća pojava

Različita istraživanja pokazala su da prisutnost pustinjskih čestica u zraku predstavlja značajan zdravstveni rizik. Iako se većina saharskog pijeska taloži u Atlantskom oceanu, značajna količina doseže gotovo sve kontinente, posebno one bliže poput Europe.




U naše krajeve, saharski pijesak prenosi se južnim i jugozapadnim visinskim strujanjima, nakon što ga prizemni vjetrovi podignu s tla pustinje. Kroz dan se očekuje prolazak fronte, što znači da će pijesak ići istočnije od nas, ali se svejedno očekuje dosta velika količina pijeska u zraku.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.