photo by Flickr

VOŽNJA IZ PAKLA: ‘Dokle će Croatia bus SRAMOTITI SVETO IME HRVATSKO?’

Autor: Mia Mitrović

Da je Croatia bus jedna od najgorih autoprijevozničkih kompanija u državi i nije neka novost. Incidenti s nerijetko bahatim i neprofesionalnim vozačima događaju se maltene na mjesečnoj bazi, a Croatia bus na Googleu ima prosječnu ocjenu 1.9. Zbog svih neugodnosti koje posljednjih godina proživljavaju njihovi putnici (vidi dolje na kraju teksta,) oni koji su se Croatiom vozili u nedjelju navečer na relaciji Poreč-Zagreb, još su dobro i prošli, no vožnju iz pakla neće tako brzo zaboraviti. Nakon drmusanja u tehnički neispravnim vozilom u Zagreb su stigli izudarani, s modricama te bolovima u kralježnici i donjim ekstremitetima.

Nevolje su počele već na samom početku putovanja. Bus je kasnio, a umorni putnici čekali su ga oko pola sata. U Zagreb će doći s kašnjenjem od gotovo sat i po, ali to je najmanji problem. Koliko vidimo prema reakcijama bijesnih putnika na društvenim mrežama i forumima, kašnjenja Croatijinih buseva nisu iznimka već pravilo.

‘Nemate se što žaliti!’

Kada su ušli u autobus, putnici su mislili da će moći odspavati. Međutim, čim je autobus krenuo, počele su nekontrolirane turbulencije kao u zrakoplovu za ekstremno letenje. Turbulencije i drmusanje zbog kojih su putnici skakali u vis gotovo pola metra te udarali glavama i tijelima u prozore i sjedala nisu prestajale sve do Rijeke. Zaspati je bilo gotovo nemoguće, a dio putnika u jednom se trenutku počelo bojati za vlastiti život i sigurnost. Neispravni autobus vozikao je izbezumljene putnike Istrom sat i pol vremena dulje no što je trebao, a vozač je u jednome trenutku negdje krivo skrenuo pa se autobus iz pakla preselio na makadam gdje su turbulencije postale još gore.

Kada je jedna od putnica zabrinuto upitala što se točno događa neljubazni vozač na nju se izderao:

“Nemate se što žaliti! Osovina je otišla i ja tu ništa ne mogu!”, obrecnuo se vozač oko Rijeke.

Nakon Rijeke stvari su se, srećom, smirile, a kondukter je objasnio putnicima što se dogodilo.




“Netko je u mraku slučajno stisnuo gumb za isključivanje zračnih jastuka na stražnjoj osovini”, kazao je, no nije precizirao tko ih je, kada i kako isključio te zašto je toliko vremena prošlo da utvrde i otklone kvar.

Putnici su u Zagreb stigli s kašnjenjem od sat vremena, neispavani, izubijani i u bolovima. Srećom, bili su uglavnom mlađi ljudi jer da se u busu vozio bilo tko sa zdravstvenim problemima, trudnica ili majka s malim djetetom, ne bi se dobro proveli.

“Bilo je strašno! Zbog posla sam stalno u busevima i uglavnom izbjegavam Croatiju jer znam što me čeka. Ovaj puta nisam mogao jer mi je bila jedina opcija. Kompanije poput ove sramote Hrvatsku usred turističke sezone i sramote sveto ime hrvatsko koje nose u naslovu!”, rekao nam je jedan ljutiti putnik.




O sigurnosti putnika u ovom tehnički neispravnom vozilu porazgovarali smo sa Željkom Vukićem, sudskim vještakom za promet, tehniku i procjene.

“Radi se o manjem kvaru, a životi putnika nisu bili ugroženi. Autobus je zbog takvog kvara pokretan. Možda su mogli pozvati drugo vozilo, no sigurnost nije bila ugrožena”, kazao je Vukić.

Upit smo poslali i na adresu Croatia busa. Htjeli smo doznati što se dogodilo i što bi se dogodilo da je takva vožnja potrajala do Zagreba te kako se namjeravaju ispričati putnicima. Odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili, a koliko vidimo, to je ustaljena praksa Croatia busa. Naime, unazad tri godine kompanija Croatia bus nije se očitovala ni o jednom od mnogih incidenata uz jednu iznimku. Očitovali su se jedino kada je u ljeto 2015. njihov vozač nasred ceste izbacio 12-godišnju djevojčicu. U tom očitovanju napali su roditelje i djevojčicu da ne govore istinu.

 

Kronologija najgorih incidenata Croatia busa

7. kolovoza 2015. – Vozač Croatia busa izbacio 12-godišnju djevojčicu nasred Jadranske magistrale jer je imala pogrešnu kartu. Naknadno je dobio otkaz.

9. kolovoza 2015. – Kondukter Croatia busa oko Karlovca je ustanovio da japanska turistkinja nema ispravnu kartu za relaciju Zagreb – Plitvice iako joj je najprije rečeno da je karta dobra. Kada je odbila ponovno platiti već plaćenu kartu, vozač je zaustavio autobus na ugibalištu i izbacio Japanku.

24. travnja 2017. – Autobus Croatia busa na relaciji Zagreb – Rovinj iz nepoznatog razloga se zapalio i do temelja izgorio. Na sreću, nitko od putnika nije ozlijeđen.

4. kolovoza 2017. – Autobus Croatia busa ponovno se zapalio, ovoga puta na relaciji Hamburg – Zagreb. Nitko od putnika nije ozlijeđen.

10. rujna 2017. – Vozač Croatia busa je na relaciji Zadar – Knin oko podneva vozio putnike mrtav pijan. Skretao je u krivu traku pa su putnici vrištali i zvali policiju. Nakon dva kilometra bus je zaustavljen, a vozaču je izmjereno 3,16 promila zbog čega je u policiji zadržan na triježnjenju. U stanici je šakama napao policajca i prijetio mu smrću.

13. studenog 2017. – Autobus Croata busa sletjelo s ceste na putu prema Dubrovniku. U autobusu je bila i beba, no srećom nitko nije ozlijeđen.

17. prosinca 2017. – Vozač Croatia busa na cičoj zimi izbacio djevojku u Delnicama. Razlog? Kupila je kartu preko interneta.

4. siječnja. 2018. – U okolici Livna Croatijin autobus sletio je s ceste. Jedan putnik teže je ozlijeđen, ostali lakše.

13. svibnja 2018. – Vozač Croatia busa urlao je na stranu turistkinju jer ga nije razumjela da mora izaći u Skradinu pa ju je vozio do Splita i neljubazno iskrcao.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.