Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vlada objavila koliko će rasti plaće za 244.000 zaposlenih: Pogledajte nove koeficijente

Autor: I.G.

U četvrtak je održana sjednica Vlade na kojoj su predstavljene uredbe o koeficijentima za državne i javne službe za koje je dobila potporu članova vladajuće koalicije. Temeljem tih uredbi može se očekivati da će plaće za ožujak, s isplatom u travnju, zbog povećanih koeficijenata u prosjeku rasti 13,5 posto.

Nakon ministara, javnosti se obratio premijer Andrej Plenković:

Plenković se osvrnuo na reformu plaća u državnom i javnom sektoru, navoeći da se ona sastojala od tri faze. Koliko će plaće točno rasti, prezentirali su ministri Marin Piletić i Ivan Malenica danas.

“Kad gledamo rast prosječne plaće u RH posljedni podaci govore da je u studenom iznosila 1208 eura”, dodao je premijer.

“Ključna poruka reforme je da će plaće rasti svim kategorijama zaposlenih, a reforma obuhvaća 240 000 zaposlenika”, istaknuo je Plenković.

Malenica: Reforma obuhvaća 244.000 zaposlenih

Prvi je za mikrofon stao ministar pravosuđa Ivan Malenica:




“Reforma obuhvaća 244.000 zaposlenih. Proces je započeo 2020. godine, do danas je provedeno niz aktivnosti”, rekao je Malenica.

Foto: Vlada

“Sad idemo prema povećanju od preko 13 posto. To je sve znatno povećanja plaća”, dodao je. “Kada govorimo o državnoj službi, tu je 55.000 službenika i namještenika, 862 radnih mjesta. Od toga se 522 odnosni na službenike i namještenike u državnoj službi. Konsolidirana su radna mjesta istih poslova”, dodao je.

Foto: Vlada

“Prvi korak je obuhvatio 220.000 službenika”, rekao je Malenica.




Objavljeni su i novi koeficijenti:

Foto: Vlada
Foto: Vlada
Foto: Vlada

Predstavljen je i jedan od najkompleksnijih sustava, zdravstvo, kako je rekao ministar Marin Piletić, te raspon plaća:

Foto: Vlada

Socijalna skrb predstavljena je kroz tri radna mjesta.

Foto: Vlada
Foto: Vlada

Kako vam izgleda cijeli slučaj oko Severine?

“Ne mogu komentirati presudu, nisam ju vidio. Izjave predsjednika Vrhovnog suda su neprihvatljive, on ne bi smio na takav način komentirati osobu u sudskom postupku. Taj postupak traje predugo i tro je problem, već 9 godina. Mi kao ministarstvo radimo na tome da se skrate sudski postupci. Pitanje je je li se Dobronić ogriješio o etički kodeks. Njegova izjava je neprimjerena i ulazi u status osobe koja je u sudskom postuku. Nije primjereno gledati i komentirati kakav je status koga u društvu”, rekao je Malenica.

Što kažete na na najavu štrajka liječnika?

“Riječ je o vrlo utemeljenim brojkama, ovo je veliko povećanje. Samo za zdravstveni sustav to je 190 milijuna eura, a kad dodamo prekovremene i dežurstva, to će bti još više. Sigurno neki neće dosegnuti ove plaće, ali tamo gdje je manje liječnika, oni će sigurno imati i veće plaće”, rekao je ministar Vili Beroš. “Kad govorimo o genezi prekovremenih, moramo znati da su oni nastali od ranijih dežurstava. Dežurstvo više ne ulazi u regularan rad, nego se izdvaja kao prekovremeni”, dodao je Beroš. Dodao je da je plan da se poveća broj specijalista. “Boljom organizacijom se može smanjiti broj prekovremenih sati”, kaže.

“Štrajk… To pitanje ćemo prepustiti javnosti. Vidite plaće i procijenite je li u redu zbog tih iznosa zazivati štrajk”, kaže Beroš.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.